Laatste alarmering:
Datum 16|06 Tijd 19:37:29 Eerste Uitruk Nieuwe Boot Marchje Pole (eiland) Echten Fr 026614 Prio Middel Eenheid | Brandweer Friesland (Echtenerbrug) (Pier...
dinsdag 19 juni 2018

Archief

Belangrijke wijziging peuteropvang in De Wolden

Gemaakt: Dinsdag, 02 januari 2018 21:42

DE WOLDEN - In gemeente De Wolden vinden we het belangrijk dat alle peuters dezelfde kansen krijgen om zo veel mogelijk al hun talenten te ontwikkelen. We willen dat peuters een goede basis meekrijgen voordat ze beginnen op de basisschool. Daarom proberen we ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk kinderen naar de peuteropvang kunnen gaan.

 

Heeft u (binnenkort) een kind op de peuterspeelzaal? Dan heeft u misschien recht op kinderopvangtoeslag of een bijdrage van uw gemeente.

 

Peuterspeelzaal of kinderopvang?

In Nederland verdwijnen vanaf 1 januari 2018 de verschillen tussen peuterspeelzalen en kinderopvang. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil namelijk graag dat de kwaliteit en de wijze van financiering voor peuterspeelzalen en kinderopvang gelijk worden. De gemeente heeft deze verandering de afgelopen maanden zorgvuldig voorbereid, samen met de organisaties voor peuterspeelzaalwerk en kinderopvang. De Wolden werkt al volgens de nieuwe richtlijnen.

 

Wat verandert er voor u?

Ouders van kinderen op een peuterspeelzaal (peuteropvang) hebben misschien recht op kinderopvangtoeslag. Wanneer ouders geen recht hebben op kinderopvangtoeslag, komen zij mogelijk in aanmerking voor een bijdrage vanuit de gemeente. U leest hierover meer op de pagina extra onderwijs peuters.

Let op: een aantal inzamelroutes voor het restafval zijn gewijzigd!

Gemaakt: Vrijdag, 05 januari 2018 17:42

DE WOLDEN - Vanaf dit jaar hebben wij in De Wolden 12 inzamelroutes voor de grijze container, in plaats van de 10 tot en met vorig jaar. Dit kan betekenen dat er ook voor u iets verandert. Zo wordt bijvoorbeeld morgen (zaterdag) in de kern van Koekange het restafval opgehaald.

 

Check met uw postcode en huisnummer de afvalwijzer via de AfvalApp of via dewolden.nl/afval. Daarin staan de juiste inzameldagen voor uw adres!

Organisatie Ouderendag De Wolden winnaar ’t Raspaard 2017

Gemaakt: Dinsdag, 09 januari 2018 21:53

ZUIDWOLDE - Burgemeester Roger de Groot reikte vanavond 't Raspaard De Wolden uit aan de organisatie van de Ouderendag De Wolden. Dit gebeurde tijdens de Nieuwjaarsontmoeting.

 

Ouderendag De Wolden

Tien verschillende (maatschappelijke) organisaties uit De Wolden hebben zich ingezet om op 7 oktober 2017 een eerste Ouderendag De Wolden te organiseren. Alle organisaties hebben een link met ouderen en vinden het belangrijk dat er speciale activiteiten voor hen worden georganiseerd. Zij hebben de handen ineen geslagen en de Ouderendag mogelijk gemaakt.

Alle dorpen in De Wolden zijn hierbij betrokken, door de speciale wensboom die in alle dorpshuizen stond. Ouderen mochten hier hun wens in hangen. Meer dan 700 ouderen bezochten de Ouderendag; een dag vol optredens, workshops, demonstraties, lezingen en historische films.

 

Het college van burgemeester en wethouders vindt het een prestatie van formaat: de 'Ouderendag De Wolden' heeft veel van onze oudere inwoners een mooie dag bezorgd. Veel verschillende organisaties die in alle dorpen het maatschappelijk gesprek op gang hebben gebracht. Zelfstandig, zonder hulp van de gemeente.

 

't Raspaard gemeente De Wolden is een wisseltrofee voor een initiatief van en voor inwoners van De Wolden. Burgemeester Roger de Groot lanceerde dit idee tijdens zijn nieuwjaarsrede in 2015: "Het is een eretitel voor een initiatief uit De Wolden, dat we graag in het zonnetje willen zetten. Ik werd geïnspireerd door de vele initiatieven die onze inwoners nemen om een bijdrage te leveren aan het prettige leefklimaat in onze gemeente."

 

Bert Denneman van Beeldenatelier de Wildschutserve bij de Wijk heeft 't Raspaard ontworpen en gemaakt.

Vijf gewonden bij twee ongevallen op de A28 bij Ruinen

Gemaakt: Woensdag, 10 januari 2018 16:19

RUINEN – Woensdagmiddag 10 januari zijn op de A28 bij Ruinen bij twee ongevallen vijf mensen gewond geraakt. Bij het eerste ongeval botste een automobilist achterop een voor hem rijdende auto. In de hierna ontstane file botsten nog eens drie auto's op elkaar.

 

De vijf gewonden klagen over nek en rugklachten. De auto's werden gezien de schade afgesleept. De A28 werd deels afgesloten. Het verkeer werd vis de vluchtstrook langs het ongeval geleid. Dit leidde tot een file van meer dan drie kilometer.

Grote opkomst bij de nieuwsjaarsontmoeting

Gemaakt: Woensdag, 10 januari 2018 17:37

DE WOLDEN - Een volle raadzaal gisteravond tijdens de nieuwjaarsontmoeting! Burgemeester Roger de Groot hield zijn nieuwjaarsrede en gaf de vele aanwezige nieuwe inwoners in onze gemeente een warm welkom. Ook reikte hij het Raspaard 2017 uit aan de organisatie van de Ouderendag De Wolden.

 

Fijn dat u met zovelen hierbij aanwezig was!

 

Was u er niet en/of wilt u de nieuwjaarsrede nog eens nalezen? Dat kan HIER

Ik heb een Nefit cv-ketel: wat nu?

Gemaakt: Donderdag, 11 januari 2018 00:12

Afgelopen dagen verschenen in de media berichten over mankementen aan Nefit cv-ketels van het type Topline, die zijn geproduceerd tussen 2006 en 2009. Door een niet goed werkend onderdeel zou er een verhoogd risico zijn op brand en op koolmonoxidevergiftiging (CO), blijkt uit een onderzoek in opdracht van RTL Nieuws.

 

Nefit heeft in februari 2017 gemeld dat een onderdeel van de betreffende cv-ketels vervangen moet worden in verband met brandgevaar. Eigenaren van deze ketels en installateurs zijn hierover geïnformeerd. De onderzoekers die in opdracht van RTL Nieuws het onderzoek hebben uitgevoerd, geven aan dat hiermee het probleem niet verholpen zou zijn. Nefit heeft aangekondigd dat ze onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren naar de Nefit Topline cv-ketels. Heb je een Nefit Topline cv-ketel uit het jaar 2006 t/m 2009 en twijfel je over de veiligheid van de ketel, neem dan contact op met Nefit of met uw installateur.

 

Hang een CO-melder op
Elke (moderne) cv-ketel kan een koolmonoxidevergiftiging veroorzaken. Bijvoorbeeld als deze niet goed is afgesteld of bij een defect aan het rookgas afvoerkanaal. Laat daarom de ketel jaarlijks controleren en onderhouden door een erkend installateur. Zorg daarnaast altijd voor voldoende ventilatie in de ruimte waar de ketel hangt en plaats een koolmonoxidemelder. Geef de sluipmoordenaar CO geen kans in jouw huis!

 

Meer informatie over koolmonoxide lees je hier.

Brand door werkzaamheden in stal Zuidwolde

Gemaakt: Donderdag, 11 januari 2018 16:15

ZUIDWOLDE - De brandweer rukte donderdagochtend met spoed uit naar een veehouderij aan de Stuw in Zuidwolde. In de stal was brandontstaan door een steekvlam tijdens werkzaamheden.

 

De brandweer die snel ter plekke was heeft de nacontrole gedaan en de aanwezige rook uit de stal geblazen. Het aanwezige vee liep geen letsel op.

De Wolden sluit aan bij Stichting Urgente Noden

Gemaakt: Maandag, 15 januari 2018 17:19

DE WOLDEN - De Wolden sluit aan bij Stichting Urgente Noden (SUN), een stichting waar hulpverleners in noodgevallen een beroep op kunnen doen.

 

Wethouder Mirjam Pauwels is blij met de samenwerking en ziet SUN als een mooie aanvullingen op bestaande zorgvoorzieningen. "We hebben in Nederland en in De Wolden veel regelingen voor mensen die in nood komen, bijvoorbeeld financieel. Desondanks valt er af en toe iemand net buiten alle vangnetten. In zo'n geval is voor hulpverleners instanties mogelijk om een beroep te doen op SUN. Die stichting helpt met een noodoplossing", aldus Pauwels.

 

De overeenkomst geldt in eerste instantie twee jaar. Daarna wordt geëvalueerd hoeveel beroep er op SUN is gedaan.

 

Stichting voor dienstverleners

Al meer dan 100 gemeenten zijn aangesloten bij SUN. In die gemeenten kunnen professionals in dienstverlening een aanvraag indienen. Als de aanvraag wordt toegekend, geeft SUN geld voor bijvoorbeeld levensonderhoud, woninginrichting, kleding of activiteiten van kinderen.

 

Een deel van de kosten die SUN maakt worden gedragen door deelnemende gemeenten. De bijdrage van de gemeente De Wolden is zo'n € 4.000,-.

De nieuwe milieustraat is bijna klaar!

Gemaakt: Woensdag, 17 januari 2018 19:54

DE WOLDEN - Op woensdag 14 februari is het zover: dan opent de nieuwe milieustraat van De Wolden haar poorten voor inwoners van de gemeente.

 

Er is maandenlang hard gewerkt en het resultaat mag er zijn. De Wolden heeft nu een moderne, duurzame milieustraat en is daarmee klaar voor een circulaire toekomst, waarin ons afval een tweede leven krijgt. De milieustraat is voortaan op zaterdag langer geopend, van 9.00 tot 15.00 uur. Het mobiele afvalbrengstation in Ruinen gaat dicht, hier kunt u vanaf 14 februari dus niet meer terecht met uw afval.

 

Milieupas

Om afval te kunnen storten, heeft u een milieupas nodig. Deze pas wordt binnenkort verstuurd naar alle huisadressen in De Wolden. De milieupas geeft toegang tot de milieustraat in Zuidwolde en registreert bovendien uw stortingen. Gratis afvalstromen kunt u zo vaak storten als u wilt. Voor betaalde afvalstromen geeft de milieupas jaarlijks recht op twee gratis stortingen. Daarna moet u betalen. Het tarief is € 10,00 per twee kuub. Betalen kan bij één van onze medewerkers, met uw pinpas. Contant betalen is niet mogelijk op de milieustraat. Voor betaalde en gratis afvalstromen geldt dat u per keer maximaal twee kuub kunt storten. Niet-gebruikte stortingen komen aan het einde van het jaar te vervallen.

 

Open dag

Op zaterdag 3 maart wordt de milieustraat officieel geopend en organiseert de gemeente een open dag. Op deze dag kunt u geen afval brengen. Meer informatie over de open dag en het programma volgt later.

De Wolden grijpt naast titel ‘Best Bestuurde decentrale overheid’

Gemaakt: Donderdag, 18 januari 2018 20:28

DE WOLDEN - Gemeente De Wolden mocht donderdagmiddag de titel voor 'Best Bestuurde decentrale overheid' niet mee naar Zuidwolde nemen. Provincie Brabant ging er, tijdens het Binnenlands Bestuur event Kompas 2018, met de winst vandoor.

 

"Jammer", zegt burgemeester Roger De Groot, "maar de nominatie als enige in Noord-Nederland is al iets om als gemeente heel trots op te zijn."

 

Waardering

De Wolden werd onder andere genomineerd omdat: "gemeente De Wolden laat zien hoe het ook kan: nieuw en oud gaan hier hand in hand. Geen bureaucratische wet- en regelgeving maar snelle procedures voor burgers. Ruimte voor bestaande én nieuwe initiatieven vanuit de samenleving. "Dat is toch prachtig", aldus burgemeester De Groot. "In de eerste verkiezingsronde om de genomineerden te bepalen, wordt gestemd door collega-bestuurders uit het hele land. De waardering die zij uitspreken voor onze manier van werken, doet ons goed!"

 

Compliment

De Groot: "Natuurlijk 'bestuurt' het college van burgemeester en wethouders De Wolden niet alleen, maar samen met onze medewerkers, de gemeenteraad en onze inwoners/ondernemers. En de manier waarop we dit doen, valt blijkbaar op. Een compliment aan ons allemaal waard!"

 

Initiatiefrijk De Wolden

Inwoners en ondernemers van De Wolden komen vaak zelf met initiatieven. Samen met de gemeente werken zij mee aan het verbeteren van de leefomgeving. "Hier zijn wij blij mee: actief en betrokken!" vertelt Roger de Groot. "De formule van Initiatiefrijk De Wolden is daar een goed voorbeeld van: mooie initiatieven, grote betrokkenheid door onze inwoners en ondernemers en daardoor verbetert de leefbaarheid."

 

Verkiezing

De verkiezing Best Bestuurde decentrale overheid' wordt jaarlijks gehouden door Binnenlands Bestuur, een tijdschrift voor de lokale en regionale overheid . In deze verkiezing zijn bestuurders genomineerd voor vier categorieën; Beste Lokale Bestuurder, Beste Bestuurder van een kleine gemeente (minder dan 35.000 inwoners), Beste Bestuurder jonger dan 40 en dus de Beste Bestuurde decentrale overheid.

Arend (101) en Aaltje (99) Noordhuis zijn vandaag 80 jaar getrouwd

Gemaakt: Maandag, 22 januari 2018 17:45

RUINEN - Arend (101) en Aaltje (99) Noordhuis zijn vandaag 80 jaar getrouwd: een eiken huwelijk!


Een hele bijzondere en unieke gelegenheid. Daarom werden zij door burgemeester Roger de Groot, commissaris van de Koning Jetta Klijnsma en, namens Het Koninklijk Huis, door de kamerheer van de Koning - Mas Boom - persoonlijk gefeliciteerd.

 

Dit alles onder grote, landelijke en regionale mediabelangstelling!

 

De heer Arend Noordhuis is 101 jaar oud; mevrouw Aaltje Noordhuis-Nijstad is 99. Zij zijn beiden geboren in Ruinen. Ze hebben drie kinderen en vijf kleinkinderen en tot dusver twee achterkleinkinderen.

Michelle Stummel is JOGG-ambassadeur

Gemaakt: Vrijdag, 26 januari 2018 19:20

ZUIDWOLDE - Michelle Stummel, tweevoudig Nederlands kampioen Para-cycling is benoemd tot JOGG-ambassadeur. Zij gaat optreden als ambassadeur van de lokale integrale JOGG-aanpak waarmee gemeenten een stijging van het aantal jongeren op gezond gewicht willen realiseren.

 

Samen met wethouder Mirjam Pauwels (JOGG) werd de overeenkomst in 'haar' klaslokaal op obs Het Groene Hart in Zuidwolde ondertekend. "Ik ben erg blij met de JOGG-ambassadeurs in De Wolden. Deze "bekende Woldenaren" kunnen veel betekenen om JOGG onder de aandacht te brengen, maar ook om kinderen (en hun ouders) te vertellen waarom de gezonde keuze de beste keuze is. Michelle is een landelijk bekende wielrenster waar kinderen tegenop kijken en naar luisteren. Hopelijk kan zij op deze manier en steentje bijdragen aan de vitaliteit van veel 'oudere' jongeren", aldus Mirjam Pauwels. Michelle zal als eerste twee MTB-clinics gaan verzorgen voor 'haar' school.

 

Wat is JOGG?

JOGG is de beweging waarbij iedereen in het dorp of wijk zich inzet om gezond eten en bewegen voor jongeren gemakkelijk en aantrekkelijk te maken. Jongeren (0-19), hun ouders en hun omgeving staan hierbij centraal. Het is een lokale aanpak waarbij niet alleen ouders en gezondheidsprofessionals zich bezighouden met het bevorderen van gezond gewicht bij kinderen, maar bijvoorbeeld ook winkeliers, bedrijven, scholen en de gemeente zelf.

 

JOGG-ambassadeurs

De Woldense JOGG-ambassadeurs inspireren wethouders, beleidsmakers, maatschappelijke organisaties en ondernemers om zich samen lokaal in te zetten voor meer sport en bewegen én aandacht voor gezonde voeding voor jongeren. Want gezond eten en drinken, dagelijks bewegen en sporten moet de gewoonste zaak van de wereld worden.

 

De andere JOGG-ambassadeurs in De Wolden zijn Yvonne Schalk, Lamko Hulzebos, Rini Hut, Ina Alblas, Seb Benak, Machiel Morsink, Harold Wassink, Maaike Heus, Wouter Marinus en Michael Greeve.

De Wolden lanceert verkiezingswebsite dewoldenstemt.nl

Gemaakt: Vrijdag, 26 januari 2018 19:26

DE WOLDEN - Woensdag 21 maart is het zover: de gemeenteraadsverkiezingen. Net als in 2014 heeft gemeente De Wolden besloten om ook in 2018 de verkiezingswebsite dewoldenstemt.nl in te zetten. Burgemeester Roger de Groot lanceerde de website donderdagavond tijdens de raadsvergadering.

 

De gemeenteraad wil inwoners van De Wolden graag informeren over de verkiezingen en de activiteiten die daar bij horen. Vanwege het succes in 2014, is besloten om ook voor de komende gemeenteraadsverkiezingen dewoldenstemt.nl als informatiekanaal te gebruiken. Burgemeester Roger de Groot: "Stemmen voor de gemeenteraad is niet zo maar iets. Je hebt echt invloed op zaken die dicht in jouw eigen omgeving spelen. Uit de gekozen gemeenteraad wordt straks het nieuwe college van burgemeester en wethouders samengesteld. Dan wordt ook besproken wat de plannen voor de komende vier jaar zijn. Op alle terreinen waar de gemeente bij betrokken is."

 

Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Inwoners uit gemeente De Wolden kunnen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen kiezen uit zeven partijen. Dit zijn: Gemeentebelangen, VVD, CDA, PvdA, D66, ChristenUnie en GroenLinks.

Traumaheli landt naast A28 bij Zuidwolde voor ernstig ongeval

Gemaakt: Zaterdag, 27 januari 2018 16:53

ZUIDWOLDE – Op de A28 bij Zuidwolde is zaterdag 27 januari een ongeval gebeurd. Het gaat om een eenzijdig ongeval waarbij twee personen gewond zijn geraakt. De auto raakte door nog onbekende reden van de weg.

 

Twee ambulances en het trauma team alsmede de brandweer kwamen ter plaatse om hulp te bieden. De gewonden zijn met onbekend letsel naar het ziekenhuis vervoerd.

Succesvolle voorstelling over zwerfafval voor basisschoolleerlingen

Gemaakt: Woensdag, 31 januari 2018 16:05

HOOGEVEEN - Kalk en Oen zorgden voor schaterlachende kinderen in De Tamboer vandaag. Met de grappige en luchtige voorstelling Kalk en Oen en de dikke prop lieten ze basisschoolleerlingen uit De Wolden en Hoogeveen zien hoe belangrijk het is dat je je omgeving schoon houdt. Dus geen proppen papier of ander afval zomaar op de grond gooien, maar in de afvalbak.

 

In totaal werden er drie voorstellingen gespeeld voor zo'n 750 kinderen. Wethouder Jan ten Kate uit De Wolden en wethouders Jan Steenbergen en Gert Vos uit Hoogeveen openden elk een voorstelling samen met Mathijs ter Bork van IVN.

 

De kinderen werden uitgedaagd met een vervolgopdracht: maak een kunstwerk van (schoon) afval. Iedere groep die een foto instuurt van hun creatie krijgt een cadeautje – iets dat gemaakt is van gerecycled afval.

 

De voorstelling was een initiatief van de gemeenten De Wolden, Hoogeveen, IVN Natuureducatie en de Tamboer. Alle basisscholen uit de IVN scholennetwerken van Hoogeveen en De Wolden werden uitgenodigd.

Nieuw schadeprotocol voor het aardbevingsgebied

Gemaakt: Woensdag, 31 januari 2018 16:18

REGIO - Er is een nieuw schadeprotocol voor het aardbevingsgebied in Groningen. Vanaf 1 maart 2018 kan iedere bewoner met een melding van nieuwe schade, of met vragen over een schademelding die na 31 maart 2017 bij Centrum Veilig Wonen (CVW) is gedaan, terecht bij de Tijdelijke Commissie mijnbouwschade Groningen.

 

De Commissie functioneert niet alleen onafhankelijk van NAM, maar ook onafhankelijk van het kabinet en decentrale overheden. De Commissie wordt bij haar taken ondersteund door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Zij zorgt vanaf dat moment voor de praktische uitvoering van het protocol. Tot 1 maart kunnen gedupeerden terecht bij CVW : www.centrumveiligwonen.nl. Kijk voor meer informatie over het nieuwe schadeprotocol op: www.rijksoverheid.nl/schadedoorgaswinning

Koninklijke Luchtmacht oefent met helikopters

Gemaakt: Vrijdag, 02 februari 2018 17:52

REGIO - Van 5 tot en met 23 februari (op weekdagen) trainen de helikopters van de Koninklijke Luchtmacht samen met militairen van de Koninklijke Landmacht tijdens de oefening HWIC/TAC NL in het oosten van Nederland.


Tijdens deze oefening vliegen de helikopters vanaf vliegbasis Deelen en trainen de helikopterbemanningen onder andere het vliegen onder verhoogde dreiging en worden vliegers en loadmasters opgeleid tot wapeninstructeurs.

 

Klachten
Militaire oefeningen worden zorgvuldig voorbereid. Dit is van essentieel belang voor de oefenende eenheden, maar ook voor de omgeving van de oefenlocaties. Het kan zijn dat u toch overlast ondervindt, bijvoorbeeld van de vliegbewegingen. Eventuele klachten kunnen worden ingediend via www.luchtmacht.nl/geluidshinder. Voor vragen en eventuele geluidhinderklachten is ook het gratis telefoonnummer (0800) 0226033 bereikbaar.

Extra geld voor natuur in De Wolden

Gemaakt: Dinsdag, 06 februari 2018 22:03

DE WOLDEN - Gemeente De Wolden trekt in 2018 extra geld uit voor het aantrekkelijk houden van het landschap en de natuur in de gemeente. Wethouder Jan ten Kate; "We hebben € 16.000,- méér gereserveerd om de activiteiten, uitgevoerd door onze inwoners - samen met Landschapsbeheer Drenthe - uit te kunnen breiden. Zo komt er een nieuw pilotgebied in Zuidwolde." Door de extra investering kunnen in en rondom Zuidwolde bijvoorbeeld meer vrijwilligersgroepen worden begeleid.

 

Gebiedsplan

Landschapsbeheer Drenthe kan straks, samen met het dorp, een gebiedsplan gaan maken waarin alle groenprojecten worden opgenomen. In zo'n plan kunnen ze ook de wensen die in het dorp leven, op het gebied van landschap en groen, verzamelen en een aanpak afspreken. Vijf dorpen in De Wolden hebben al een dergelijk plan, bijvoorbeeld in Echten en Ansen.

 

Vijftig bewoners- en vrijwilligersgroepen

De Wolden heeft momenteel vijftig bewoners- en vrijwilligersgroepen die, onder begeleiding van Landschapsbeheer Drenthe, bezig zijn met het landschap in hun eigen leefomgeving. Jan ten Kate: "Het is mooi om te zien hoe groot de betrokkenheid van onze inwoners is bij het groen in hun dorp. En het blijft maar groeien, er komen meer en meer groepen bij!"

 

Werklozen en asielzoekers meer kansen

In 2017 heeft een groep werklozen uit De Wolden en Hoogeveen succesvol meegedraaid met projecten die vanuit het jaarplan Streekbeheer werden uitgevoerd. De gemeente zorgt voor opleiding en regelt het traject naar een mogelijke baan. Ook asielzoekers en mensen met een verminderde kans op de arbeidsmarkt behoren tot deze groep. Wethouder Jan Ten Kate: "We zijn ambitieus en willen dit jaar structureel deze doelgroep inzetten bij de activiteiten. Zo kunnen we grotere projecten aan en helpen we deze mensen tegelijkertijd aan betere integratie, een dagbesteding en uiteindelijk misschien wel een baan!"

Ontruiming appartementen vanwege gasachtige lucht bij Action winkel

Gemaakt: Woensdag, 07 februari 2018 20:52

ZUIDWOLDE – Op last van de brandweer zijn woensdagavond vier appartementen ontruimd vanwege een gaslucht in de Action aan de Oosterweg in Zuidwolde.

 

Het ging om twaalf bewoners, die werden opgevangen in een naast gelegen zorgcentrum. De brandweer kon na een uurtje speuren en meten geen gevaarlijke stof in de winkel Action meten. De bewoners konden toen hun warme appartement weer opzoeken.

 

In de winkel waren zes jongeren bezig om vakken te vullen. Die hebben de vreemde gasachtige lucht geroken en alarm geslagen en zijn vervolgens naar buiten gegaan. Wat de vreemde gasachtige lucht heeft veroorzaakt is onduidelijk.

Komt u proefdraaien op de nieuwe milieustraat?

Gemaakt: Woensdag, 07 februari 2018 21:25

ZUIDWOLDE - Sinds afgelopen zomer is er hard gewerkt om een moderne, duurzame milieustraat in Zuidwolde te realiseren. En dat is gelukt: woensdag 14 februari gaat de vernieuwde milieustraat weer open! De nieuwe ingang bevindt zich aan de Slagendijk 11.


U bent vanaf 13.00 uur welkom om uw afval te komen brengen. We gebruiken de komende weken om proef te draaien met de nieuwe systemen, de nieuwe indeling, enzovoorts. De officiële opening, met een open dag, is op zaterdag 3 maart.

 

Milieupas

Alle huishoudens in De Wolden hebben de afgelopen weken een milieupas thuisgestuurd gekregen. Deze heeft u voortaan nodig als u afval wilt komen brengen, net als uw identiteitsbewijs. Met deze pas kunt u twee keer per jaar gratis afval storten.

 

Zaterdag langer open

Vanaf 14 februari is de milieustraat op zaterdag langer geopend, namelijk van 09.00 tot 15.00 uur. Dit was tot vorig jaar tot 12.00 uur. De verdere openingstijden blijven gelijk, dus op woensdag van 13.00 tot 16.00 uur en op vrijdag van 09.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur.

Expositie Hermione Velthuis in het gemeentehuis Zuidwolde

Gemaakt: Woensdag, 07 februari 2018 21:33

ZUIDWOLDE - Tot en met april 2018 exposeert Hermione Velthuis in het gemeentehuis in Zuidwolde. Er zijn zo'n twintig kunstwerken van haar te bewonderen. Deze uit Echten afkomstige acrylkunstenares laat zich het beste omschrijven als: gedreven, creatief en vol met ideeën. Het zijn diezelfde eigenschappen die maken dat het ene na het andere kunstwerk uit haar handen komt.

 

Velthuis maakt allerlei kunstwerken. Zo heeft zij ook de ramen in de raadzaal van het gemeentehuis gemaakt. Daarnaast werkt ze met klei, maakt ze etsen en monoprints. Het materiaal maakt niet uit, zolang ze zich maar kan uiten. "Creatief bezig zijn geeft me het gevoel dat ik leef", aldus Velthuis. Wat ze gaat maken, ligt van tevoren nooit vast. Ze bepaalt wel vooraf welke techniek ze gaat gebruiken, maar de vorm ligt nooit helemaal vast.

 

Velthuis: "Wat ik maak, ontstaat wanneer ik bezig ben".

 

Velthuis houdt zich voornamelijk bezig met vloeibare acryl. Dat wordt op een papier of canvas gelegd. Door het kantelen van het doek, ontstaan de beelden. Haar werk valt op, omdat het iets is wat je in Nederland nog niet veel ziet. Velthuis exposeert ook in Hoogeveen, Brussel, Beijing en Stockholm.

 

U kunt de werken van Hermione Velthuis bekijken tijdens de openingstijden van het gemeentehuis, Raadhuisstraat 2, Zuidwolde.

Snoeiwerkzaamheden in Echten

Gemaakt: Woensdag, 07 februari 2018 21:38

ECHTEN - Van maandag 12 tot en met vrijdag 16 februari gaat gemeente De Wolden snoeiwerkzaamheden verrichten aan de bomen langs de Ruinerweg en Zuidwolderweg in Echten. Om de werkzaamheden zo snel en veilig mogelijk uit te voeren, worden er verkeersmaatregelen genomen.

 

De werkzaamheden worden uitgevoerd in drie fasen:

  • Het verkeer wordt van de Oshaarseweg tot aan de brug over het Oude Diepje begeleidt met behulp van verkeersregelaars.
  • Vervolgens wordt het verkeer omgeleid bij de Oshaarseweg tot Zegeringen. Hier staan borden met omleidingsroutes voor (vracht)auto's, landbouwverkeer en fietsers.
  • Ook het verkeer van Zegeringen tot de spoorwegovergang wordt omgeleid. Hier staan ook borden met omleidingsroutes voor (vracht)auto's, landbouwverkeer en fietsers.

 

Alle bushaltes komen in dit traject te vervallen tijdens de werkzaamheden. Voor het ophalen van het afval gaat de gemeente nog in overleg met Van Gansewinkel.

 

De gemeente is zich er van bewust dat deze verkeersmaatregelen hinder gaat opleveren voor de inwoners van Echten en omgeving. De gemeente verzoekt iedereen om rekening te houden met de werkzaamheden en op tijd te vertrekken voor werk, school en/of andere afspraken.

 

Voor meer informatie over de werkzaamheden kunt u contact opnemen met Jaap Smit van de afdeling Beheer Openbare Ruimte. Hij is bereikbaar via telefoonnummer 14 0528.

Inbraakcijfers Drenthe 2017 bekend: Meeste inbraken in Coevorden

Gemaakt: Vrijdag, 09 februari 2018 17:07

DRENTHE - In Drenthe is in 2017 het vaakst ingebroken in Coevorden. Inwoners van Aa en Hunze kampten met de minste woninginbraken. Dat blijkt uit onderzoek van online winkelcentrum beslist.nl, wat overheidsdata met betrekking tot woninginbraken in 2017 analyseerde. Gemiddeld hadden Drenten te maken met 2,9 inbraken per 1.000 inwoners. Dit aantal ligt net hoger dan het landelijk gemiddelde van 2,8.

 

Meeste inbraken in Coevorden, Hoogeveen en Noordenveld

De meeste woninginbraken vonden plaats in Coevorden. Per 1.000 inwoners waren hier gemiddeld 3,6 personen de dupe van een woninginbraak. Coevorden wordt gevolgd door Hoogeveen, waar per 1.000 inwoners bij 3,5 slachtoffer waren van een woninginbraak. Noordenveld bekleedt de derde plaats in het klassement. In Noordenveld worden er per 1.000 inwoners 2,7 inbraken gepleegd.

 

Minste inbraken in Aa en Hunze, Tynaarlo en Emmen

De minste woninginbraken vonden plaats in Aa en Hunze. Hier werden gemiddeld 1,9 inbraken gepleegd. De een-na veiligste gemeente qua woninginbraken is Tynaarlo, waar gemiddeld 2 woninginbraken worden gepleegd. Tynaarlo wordt gevolgd door Emmen, waar er per 1.000 inwoners gemiddeld 2,2 inbraken werden gerapporteerd.

 

Meeste inbrekers gebruiken de achterdeur

Inbrekers hebben verschillende mogelijkheden om een woning te betreden. De meeste inbrekers doen dit via de achterdeur (36%). Naast de achterdeur komen inbrekers ook vaak via de voordeur binnen (21%) en via een raam op de benedenverdieping (23%).

 

Bekijk HIER het volledige overzicht van inbraken per regio, data over inbraakmethoden en inbraakpreventietips.

Automobilist door gladheid van de A28 tussen De Wijk en Lankhorst

Gemaakt: Zaterdag, 10 februari 2018 06:53

DE WIJK - Een Belgische automobilist is zaterdagochtend vermoedelijke door de gladheid van de A28 tussen De Wijk en Lankhorst geraakte en op de kant in de bosjes tot stilstand gekomen.

 

De bestuurder raakte licht gewond maar hoefde niet mee naar het ziekenhuis. De zwaar beschadigde auto werd door een berger afgesleept.

7 partijen toegelaten tot verkiezingen op 21 maart

Gemaakt: Zaterdag, 10 februari 2018 18:19

DE WOLDEN - Het centraal stembureau voor de verkiezingen van de gemeenteraad heeft vandaag in een openbare zitting de kandidatenlijsten van 8 partijen geldig verklaard. Ook zijn in deze zitting de lijstnummers toegekend.

 

De volgende partijen nemen deel:
Lijstnummer 1 Gemeentebelangen De Wolden
Lijstnummer 2 VVD
Lijstnummer 3 CDA
Lijstnummer 4 Partij van de Arbeid (P.v.d.A.)
Lijstnummer 5 Democraten 66 (D66)
Lijstnummer 6 ChristenUnie
Lijstnummer 7 GROENLINKS

 

Informatie over het verkiezingsproces is te vinden op de speciale site dewoldenstemt.nl.

20 Jaar De Wolden: hoe gaan we dit vieren?

Gemaakt: Maandag, 12 februari 2018 17:06

DE WOLDEN - Dit jaar bestaat de gemeente De Wolden 20 jaar, dat is 20 jaar kracht van inwoners van De Wolden, veel succesvolle initiatieven van inwoners, dat vraagt om een feestje.

 

Hoe gaan we dit vieren?

Hoe zou u dit willen vieren? Hoe kunnen we hier samen een leuke dag van maken? Wat zijn uw ideeën? Alleen de datum voor het feest staat vast: zaterdag 2 juni. Voor de invulling van die dag is de gemeente benieuwd naar uw ideeën. Daarom nodigt de gemeente u uit om mee te denken en mee te organiseren.

 

Denk en praat mee!

Wilt u meedenken en brainstormen om 2 juni tot een heel bijzondere dag te maken? Kom dan ook op donderdag 22 februari om 20.00 uur in de Boerhoorn, Oosterweg 14 in Zuidwolde. En neem vrienden, buren en familie uit de gemeente ook mee. Niet alleen volwassenen, maar vooral ook jongeren zijn van harte uitgenodigd om te laten horen wat zij leuk vinden. Hoe meer ideeën, hoe beter.

 

Aanmelden voor brainstorm

U kunt zich aanmelden voor de brainstormbijeenkomst bij Leonoor Colenbrander (LeonoorColenbrander@welzijndewolden.nl) of bij Riet Muller (r.muller@dewoldenhoogeveen.nl).

Grote brand bij trappenbedrijf in Kerkenveld

Gemaakt: Dinsdag, 13 februari 2018 16:46

KERKENVELD – Op het terrein van een bedrijf aan de Gedempte Hoofddiep in Kerkenveld zijn dinsdag 13 februari twee schuren afgebrand. Ondermeer is op dit adres een trappenmakerij en groenvoorziening en grondverzetbedrijf gevestigd.

 

De brandweer was massaal aanwezig om de brand te blussen. Over de oorzaak is niets bekend. In een van de schuren zaten zo'n vijftien kippen. Hoe het met de dieren is is nog onbekend.

Geef textiel door en gooi het niet weg

Gemaakt: Donderdag, 15 februari 2018 19:09

DE WOLDEN - Heeft u uw kledingkast opgeruimd? Lever uw afgedankte kleding, schoenen, huishoud- en woontextiel in, ook als het versleten of kapot is. Bijna alles is geschikt voor hergebruik. U kunt uw textiel naar de verzamelcontainers van Sympany brengen of naar een tweedehandskledingzaak.

 

Sympany bedankt de inwoners van gemeente De Wolden!

In 2017 deponeerden de inwoners van De Wolden 97.054 kilogram textiel in de textielcontainers van Sympany. Sympany bedankt de Woldenaren hartelijk voor hun textieldonaties! Meer weten over Sympany? Kijk op www.sympany.nl.

 

Open dag milieustraat Zuidwolde

Sympany is aanwezig tijdens de open dag van de milieustraat in Zuidwolde op zaterdag 3 maart. Zij laten daar onder andere zien wat er met uw ingezamelde textiel gebeurt.

Inwoner Zuidwolde zakt door het ijs

Gemaakt: Zondag, 18 februari 2018 16:44

ZUIDWOLDE - Een inwoner van Zuidwolde is in zijn woonplaats door het ijs van de Entekoele gezakt zondagmiddag. De man had zich op het ijs van de ijsbaan begeven en was erdoor gezakt.

 

Duikers van de brandweer hebben de man uit het water gehaald. Hij is met zware onderkoelings verschijnselen naar het ziekenhuis gebracht.

Acht inwoners van De Wolden ontvangen het Nederlanderschap

Gemaakt: Maandag, 19 februari 2018 20:19

ZUIDWOLDE - De heer D. Bisimwa (51 jaar), mevrouw M. Muzinga (44 jaar) en hun drie zonen, H.C. Bisimwa (16 jaar) D. Bisimwa (14 jaar) en A. Bisimwa (12 jaar), woonachtig in de Wijk, en afkomstig uit Tanzania. De heer O. Salaymeh (30 jaar) en zijn twee dochters, S. Salaymeh (2 jaar) en M. Salaymeh (1 jaar), woonachtig in Koekange, en afkomstig uit Syrië.

 

Allen ontvingen op maandag 19 februari het Nederlanderschap. Burgemeester Roger de Groot nam de 'Verklaring van Verbondenheid' af en reikte de besluiten uit.

 

De naturalisatieceremonie is een speciale bijeenkomst voor mensen die Nederlander worden. Dit is de laatste stap in het proces voor het krijgen van de Nederlandse nationaliteit. Er wordt ook stilgestaan bij de rechten en plichten die bij het Nederlanderschap horen.