Laatste alarmering:
Datum gisteren Tijd 11:16:34 (inci-07) Dier In Problemen (huisdier) Boeregroentje Ruinerwold 039033 Prio Middel Eenheid | Ruinerwold - TS 65-11 Brandweer De Wolden Drenthe
zaterdag 21 april 2018

Archief

Politie gaat inbrekers te lijf met preventietruck

Gemaakt: Woensdag, 08 november 2017 17:41

ZUIDWOLDE - Het aantal woninginbraken in Noord-Nederland is de afgelopen twee jaar gedaald. In deze periode heeft de politie Noord-Nederland in samenwerking met het Openbaar Ministerie fors ingezet op het opsporen en aanhouden van woninginbrekers.

 

De buurtpreventieteams - waarbij inwoners zelf de buurt bewaken - werpen hun vruchten af. Ook probeert men door het geven van voorlichting inwoners bewust te maken van het inbraakrisico. Hiervoor trekt de politie met een speciale truck de provincie door. De preventietruck is een wapen van politie en de gemeenten in Noord-Nederland. Het voertuig wordt gebruikt om mensen op een laagdrempelige wijze informatie en tips te geven.

 

Preventietruck tijdens de weekmarkt in Zuidwolde

Dinsdagmiddag 21 november van 13.00 tot 17.00 uur staat deze preventietruck op de weekmarkt (marktplein) in Zuidwolde. Behalve vertegenwoordigers van de gemeente en de politie is ook een deskundige op het gebied van hang- en sluitwerk aanwezig.

 

Wat is er te zien?

Op een groot scherm worden filmpjes vertoond over de wijze waarop inbrekers te werk gaan en wat bewoners zelf kunnen doen om inbraken te voorkomen of minder gemakkelijk te maken. Bij de Preventietruck is ook een kozijn met meerdere sloten om te demonstreren hoe eenvoudig het is om bij iemand binnen te komen als het hang- en sluitwerk niet goed is. Ook zijn er demonstraties over 'flipperen, hengelen en cilindertrekken'.

 

De politie geeft advies om de woning beter te beschermen tegen inbraken en er zijn in de truck diverse folders over dit onderwerp. Verder is er informatie beschikbaar over Burgernet en het opzetten van een WhatsApp-groep als buurtpreventie.

Leerlingen van CBS De Arendsvleugel hebben ontbijt met de burgemeester

Gemaakt: Donderdag, 09 november 2017 15:35

ZUIDWOLDE - Vanochtend heeft burgemeester Roger de Groot in het gemeentehuis gezond ontbeten met 16 leerlingen (groep 3-4) van CBS De Arendsvleugel uit Ruinerwold. Tijdens het ontbijt overhandigde de burgemeester een donatie voor het Jeugdcultuurfonds, het landelijke goede doel.

 

Jaarlijks wordt het 'burgemeestersontbijt' georganiseerd in de week van het Nationaal Schoolontbijt.

 

Het thema van het vijftiende Nationaal Schoolontbijt is Gezond ontbijten is geen kunst! Vanaf maandag gaan op 2.900 basisscholen zo´n 550.000 kinderen samen aan tafel om de eerste maaltijd van de dag te nuttigen. In 270 gemeenten ontvangen burgemeesters leerlingen voor een gezamenlijk ontbijt tijdens deze landelijke actie, die tot en met vrijdag duurt.

Zaterdag is het weer Sint Maarten!

Gemaakt: Vrijdag, 10 november 2017 16:18

DRENTHE - Voor wie het vergeten was, zaterdag 11 november is het Sint Maarten!

 

Niet alleen is 11 november het begin van het carnavalsseizoen, het is ook Sint-Maarten. Mocht je het vergeten zijn: een feestdag waarbij kinderen met een lampion aan de deur komen om liedjes te zingen en vervolgens snoep of fruit krijgen. Sint-Maarten werd in het verleden vooral in kleine dorpen gevierd, maar maakt de laatste jaren ook zijn intrede in grote steden.

 

Wie is Sint-Maarten eigenlijk?
Tijdens Sint-Maarten vieren dat Sint-Maarten, een bisschop van Tours, gedoopt is. Zijn echte naam is Maarten van Tours. Hij werd in 316 geboren in Hongarije en was een populaire heilige in de middeleeuwen. Volgens de legende ontmoette hij bij een stadspoort in Frankrijk een bedelaar, die hij ter plekke de helft van zijn mantel gaf. Meer dan de helft kon hij niet geven: slechts de helft van de mantel was namelijk van Martinus zelf, de andere helft was van Rome. Ook zou hij diverse wonderen hebben verricht en mensen hebben genezen van hun ziekte.

 

Wat geef ik aan de kinderen?
Hoewel de kinderen in een ver verleden nog stonden te springen om iets lekkers, zit de jeugd van tegenwoordig niet meer verlegen om een koekje of snoepje. Steeds vaker wordt er nu fruit uitgedeeld of kleine traktaties in de vorm van gummetjes, potloden of stickers.

Fietstster gewond bij botsing met auto in Kerkenveld

Gemaakt: Dinsdag, 14 november 2017 16:08

KERKENVELD – Op de Gedempte Wijde Wijk in Kerkenveld is dinsdagochtend een meisje op een fiets gewond geraakt nadat het in botsing was gekomen met een automobilist. Over de oorzaak is niets bekend.

 

De verkeersanalisten van de politie doen onderzoek naar die oorzaak en legden ter plaatse de sporen vast. Het slachtoffer werd per ambulance met onbekend letsel naar het ziekenhuis overgebracht.

Inspireer je werknemers!

Gemaakt: Dinsdag, 14 november 2017 16:22
DALFSEN - De tijd dat je waardering uitsprak naar werknemers met een kerstpakket vol pakjes, doosjes en blikjes met nootjes, kaneelstokjes en kersen op siroop, ligt ver achter ons. Inspireer je werknemers, bied ze een positieve ervaring! 
 
Wie de bossen van Dalfsen bezoekt, is verzekerd van een gezonde dosis frisse lucht. En aangevuld met een aantal activiteiten creëer je voor je personeel een geweldige dag. Denk daarbij aan klootschietenkonijnenjachtradiovossenjacht of de fox oring  Ook is het mogelijk een tocht te maken in een verwarmde huifkar met een onderweg de mogelijkheid te stoppen voor een glas glühwein of warme chocolademelk. 
 
Bij terugkomst kan iedereen zich warmen aan het houtvuur uit de vuurkorven en staat er een Bourgondische maaltijd klaar, een stamppotbuffet, megapangourmet, Indisch buffet of een pizzarette. Ook is een winterbarbecue mogelijk, gewoon lekker buiten bij het vuur. 
Wie het eenvoudiger wil houden, kiest voor een borreluurtje rond de vuurkorven. 
 
Deze arrangementen zijn financieel zeer aantrekkelijk geprijsd. Deze passen bij veel bedrijven netjes in de werkkosten regeling van de belastingdienst. Voor meer informatie over de werkkosten regeling klikt u hier.
 
Tot ziens in ’t bos!
 
Partycentrum het Boskamp
Sterrebosweg 2
7722 KG Dalfsen
Tel. 0529-431712

Regeling voor versnelling verwijdering asbestdaken

Gemaakt: Dinsdag, 14 november 2017 17:54

DRENTHE - Provincie Drenthe wil de sanering van asbestdaken versnellen en heeft hiervoor de uitvoeringsregeling vastgesteld.

 

De regeling is een subsidie in de vorm van een lening met lage rente. Particulieren, MKB- en agrarische bedrijven, verenigingen en stichtingen die eigenaar zijn van een asbestdak, kunnen vanaf 15 november een beroep doen op deze regeling voor het saneren en vervangen van het dak.

 

Meer informatie over de regeling en hoe u subsidie kunt aanvragen leest u op www.snn.eu/asbestregeling-drenthe

Stremming Weerwille in Ruinerwold

Gemaakt: Dinsdag, 14 november 2017 18:58

RUINERWOLD - In opdracht van de gemeente De Wolden start Beugel Infrastructuur BV op maandag 13 november met het herstraten van de weg Weerwille in Ruinerwold.

 

In de periode van 13 november tot en met 22 december worden de weg Weerwille en het naastgelegen voetpad herstraat. Het gaat om het gedeelte tussen de rotonde bij de N375 en de kruising met De Weidenweg. Aan het gedeelte vanaf De Weidenweg richting Oosteinde worden geen werkzaamheden uitgevoerd. Dit in afwachting van het definitieve ontwerp van het aan te leggen fietspad tussen Weerwille en Oosteinde.

 

Om de werkzaamheden uit te kunnen voeren is het noodzakelijk om de weg Weerwille geheel af te sluiten voor het verkeer. Omleidingsroutes worden aangegeven door borden. Door (weers)omstandigheden kan een aanpassing van de planning noodzakelijk zijn. Via dewolden.nl worden wijzigingen aangegeven.

 

Meer informatie kunt u krijgen bij uitvoerder Jan Wolbink van Beugel Infrastructuur BV via telefoonnummer 0593-522578. Of bij René Ramaker van gemeente De Wolden. Hij is te bereiken via telefoonnummer 14 0528.

Gewonden bij ketting botsing op de A28 bij Veeningen

Gemaakt: Vrijdag, 17 november 2017 22:04

VEENINGEN – Op de A28 bij Veeningen is vrijdagavond een kettingbotsing tussen drie auto's ontstaan. Hierbij zijn twee personen gewond geraakt een naar het ziekenhuis overgebracht.

 

Door het ongeval ontstond een file van meer dan drie kilometer. Het verkeer werd via het tankstation langs het ongeval geleid. Over de oorzaak is nog niets bekend. De verkeersanalisten leggen ter plaatse de sporen van het ongeval vast voor hun verslag. Alle drie de auto's werden door een berger met zware schade afgesleept.

Wethouders Pauwels en Vos op werkbezoek bij Voedselbank

Gemaakt: Vrijdag, 17 november 2017 22:39

HOOGEVEEN - De voedselbank in Hoogeveen kreeg vanochtend bezoek van wethouders Mirjam Pauwels (gemeente De Wolden) en Gert Vos (gemeente Hoogeveen). De voedselbank verstrekt voedselpakketten voor inwoners van De Wolden en van Hoogeveen.

 

Ze werden ontvangen door het bestuur en de vrijwilligers van de voedselbank en hebben zich op de hoogte laten stellen van het reilen en zeilen binnen de voedselbank. De voedselbank is onlangs opnieuw gecertificeerd door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit en voldoet daarmee aan de nieuwe, strengere eisen.

 

Beide wethouders dragen de voedselbank een warm hart toe en benadrukken het belang van de voedselbank voor de zwakkeren in de samenleving. De voedselbank maakt deel uit van het SomSom in Hoogeveen. In het SomSom zit een aantal maatschappelijke- en vrijwilligersorganisaties die met elkaar samenwerken en allen een steentje bijdragen om armoede in Hoogeveen te bestrijden.

 

De vrijwilligers vertellen dat nu het beter gaat met de economie, zij vreemd genoeg minder giften ontvangen. Helaas is het niet zo dat iedereen profiteert van de betere economie. Zij hopen dan ook dat iedereen die wat kan missen aan de voedselbank denkt.

 

Beide wethouders benadrukken dat voedselbanken in Nederland eigenlijk overbodig zouden moeten zijn, maar dat deze vrijwilligers goud waard zijn voor de samenleving.

Preventietruck politie staat vrijdagmiddag 1 december in de Wijk

Gemaakt: Woensdag, 22 november 2017 19:10

DE WIJK - Het aantal woninginbraken in Noord-Nederland is de afgelopen twee jaar gedaald. In deze periode heeft de politie Noord-Nederland in samenwerking met het Openbaar Ministerie fors ingezet op het opsporen en aanhouden van woninginbrekers.

 

De buurtpreventieteams - waarbij inwoners zelf de buurt bewaken - werpen hun vruchten af. Ook probeert men door het geven van voorlichting inwoners bewust te maken van het inbraakrisico. Hiervoor trekt de politie met een speciale truck de provincie door. De preventietruck is een wapen van politie en de gemeenten in Noord-Nederland. Het voertuig wordt gebruikt om mensen op een laagdrempelige wijze informatie en tips te geven.

 

Preventietruck tijdens de weekmarkt in de Wijk

Vrijdagmiddag 1 december van 13.00 tot 17.00 uur staat deze preventietruck op de weekmarkt bij ontmoetingscentrum de Havezate in de Wijk. Behalve vertegenwoordigers van de gemeente en de politie is ook een deskundige op het gebied van hang- en sluitwerk aanwezig.

 

Wat is er te zien?

Op een groot scherm worden filmpjes vertoond over de wijze waarop inbrekers te werk gaan en wat bewoners zelf kunnen doen om inbraken te voorkomen of minder gemakkelijk te maken. Bij de Preventietruck is ook een kozijn met meerdere sloten om te demonstreren hoe eenvoudig het is om bij iemand binnen te komen als het hang- en sluitwerk niet goed is. Ook zijn er demonstraties over 'flipperen, hengelen en cilindertrekken'.

 

De politie geeft advies om de woning beter te beschermen tegen inbraken en er zijn in de truck diverse folders over dit onderwerp. Verder is er informatie beschikbaar over Burgernet en het opzetten van een WhatsApp-groep als buurtpreventie.

 

Tot ziens op 1 december in de Wijk!

Aanhanger met stenen gekanteld op N48 bij Zuidwolde

Gemaakt: Vrijdag, 24 november 2017 16:34

ZUIDWOLDE – De N48 tussen Zuidwolde en het Knooppunt Hoogeveen, raakte vrijdagmiddag geblokkeerd door een gekantelde aanhanger achter een personenauto. De aanhanger was volgeladen met puin.

 

Tijdens het kantelen sloeg de aanhanger tegen een vrachtwagen die zware schade opliep. Ook een drietal personenauto's raakten beschadigd. De N48 was gedurende enige uren versperd voor onderzoek en opruimingswerkzaamheden. Er was geen persoonlijk letsel.

Eisen winterbanden in Duitsland aangescherpt

Gemaakt: Maandag, 27 november 2017 06:58

In Duitsland moet de auto voorzien zijn van banden die geschikt zijn voor de weersomstandigheden: rij dus op winterbanden in Duitsland als het winter is of wordt. Dan moeten auto's ook beschikken over een winteruitrusting.

 

Winterbanden

In Duitsland is het verplicht om banden met winterse eigenschappen te gebruiken (dit mogen winterbanden of all seasonbanden zijn) bij winterse omstandigheden. Sinds kort is de definitie van geschikte banden in de Duitse wet aangescherpt. Banden met alléén M +S aanduiding zijn niet meer voldoende. De band (winterband of all seasonband) moet voorzien zijn van het Alpine-symbool (berg met sneeuwvlokje).

 

Er is een overgangsregeling voor het gebruik van banden die alleen M+S markering hebben. Deze mogen nog tot 30 september 2024 gebruikt worden, mits zij voor 31 december 2017 zijn geproduceerd. Let bij het kopen van nieuwe banden daarom goed op de productiedatum van de band.

 

Let op:
Er zijn ook zomerbanden met M+S aanduiding. Deze zomerbanden hebben geen winterse eigenschappen en zijn dus niet geschikt voor het rijden in Duitsland bij winterse omstandigheden, dus ook niet in de overgangsperiode.

 

Profieldiepte

De minimale profieldiepte voor banden in Duitsland is 1,6 mm. Echter voor winterbanden wordt een minimale profieldiepte van 4 mm geadviseerd omdat beneden de 4 mm de banden niet meer optimaal werken en de band zijn winterse eigenschappen verliest.

 

Winterse omstandigheden

Van winterse omstandigheden is volgens de wet in elk geval sprake bij ijzel, gladheid door sneeuw, sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming. Duitsland kent geen vaste periode waarin het gebruik van winterbanden verplicht is. Ook buiten de wintermaanden kan er sprake zijn van winterse omstandigheden.

 

Boete

De boete voor het rijden op ongeschikte banden is € 60,- en 1 strafpunt. Veroorzaak je hinder dan is de boete € 80,-. Nieuw is dat ook de kentekenhouder, die het gebruik van het voertuig zonder de vereiste winterbanden toelaat, een boete krijgt van € 75,- en 1 strafpunt.

 

Sneeuwkettingen

Het gebruik van sneeuwkettingen is toegestaan. In sommige gebieden zijn sneeuwkettingen zelfs verplicht. Dit wordt aangegeven met een verkeersbord. Deze verplichting geldt ook voor vierwiel aangedreven auto's tenzij anders aangegeven. Er geldt bij gebruik van de kettingen een maximum snelheid van 50 km/u.

 

Winteruitrusting

Volgens de Duitse wet moet de auto zijn uitgerust naar de weersomstandigheden. Dat wil zeggen dat er, naast winterbanden of all seasonbanden en sneeuwkettingen ook antivries in de ruitenwisservloeistof moet zitten. Als een automobilist staande wordt gehouden en zijn auto voldoet niet aan de eisen met betrekking tot de weersomstandigheden dan kan er een boete worden opgelegd.

 

Winterbanden en snelheid

Je mag in Duitsland op winterbanden niet harder rijden dan de voorgeschreven maximumsnelheid van de band. Als die lager is dan die van de auto, moet dat met een voor de bestuurder zichtbare sticker met vermelding van de maximum snelheid zijn aangegeven.

 

De genoemde verplichtingen gelden ook voor kampeerauto's en motoren. Bij caravans geldt geen verplichting voor winterbanden in Duitsland (of sneeuwkettingen). Het mag wel en winterbanden leveren ook voor caravans een betere wegligging op.

 

Winterbanden: heb ik dan nog sneeuwkettingen nodig?

Ja, op kleine (berg-)wegen. In veel landen zijn sneeuwkettingen verplicht; dan staat er een verkeersbord met een plaatje van een wiel met sneeuwketting.

 

Bron: ANWB.nl

Maandag 4 december landelijk controlebericht NL-Alert

Gemaakt: Maandag, 27 november 2017 18:07

Maandag 4 december zendt de overheid om 12.00 uur een NL-Alert controlebericht uit in heel Nederland. Aan de hand van dit controlebericht kunnen mensen nagaan of hun mobiel juist is ingesteld om NL-Alert te ontvangen.

 

NL-Alert is het alarmmiddel in Nederland. Met NL-Alert kunnen mensen via hun mobiel gericht geïnformeerd en gealarmeerd worden tijdens een ramp in de buurt. In het bericht staat wat er aan de hand is en wat je op dat moment het beste kunt doen.

 

Mensen die het controlebericht ontvangen op 4 december, hebben hun telefoon juist ingesteld. Veel telefoons die in Nederland worden verkocht, zijn al ingesteld voor NL-Alert. Op sommige toestellen, zoals de iPhone, moet men dit zelf doen. Op www.nl-alert.nl staan instructies over het juist instellen van mobiele telefoons.

 

Sinds de introductie 5 jaar geleden is NL-Alert 200 keer ingezet om mensen te informeren bij uiteenlopende noodsituaties zoals bij grote branden, noodweer, gaslekkage en vanwege vervuiling van drinkwater. Het is de tiende keer dat het NL-Alert controlebericht wordt uitgezonden. Het vorige controlebericht werd door ruim 9 miljoen mensen van 12 jaar en ouder ontvangen.

Wordt het glad of gaat het sneeuwen? Strooien bij gladde wegen

Gemaakt: Maandag, 27 november 2017 18:09

DE WOLDEN / HOOGEVEEN - Tussen 1 november 2017 en 14 maart 2018 staan medewerkers en strooiwagens 24 uur per dag, zeven dagen per week, paraat om de gladheid te bestrijden.

 

Samen strooien

Vanaf deze winter trekken de gladheidsbestrijders van de gemeenten De Wolden en Hoogeveen samen op. Dit doen we in samenwerking met Rijkswaterstaat, vanaf één centrale zoutloods op industrieterrein Buitenvaart in Hoogeveen. Verschillende ontwikkelingen in De Wolden en Hoogeveen hebben ertoe geleid dat vanaf dit vorstseizoen de gladheid samen bestreden wordt. Zo wordt momenteel de milieustraat in Zuidwolde gemoderniseerd, stond de gemeentelijke werf in Ruinen te koop en liepen contracten in Hoogeveen af. Wethouder Jan ten Kate: "Dit was een heel natuurlijk moment om te onderzoeken of een verbeteringsslag mogelijk was. Zo gaan we nu samen vanuit de zoutloods van Rijkswaterstaat in Hoogeveen onze routes rijden."

 

Aangepaste routes

Door deze nieuwe startlocatie zijn alle te strooien wegen en fietspaden in De Wolden en Hoogeveen nog eens goed bekeken en zijn een aantal routes gewijzigd. Jan ten Kate: "De aanpassingen in de strooiroutes zijn voor onze inwoners nauwelijks merkbaar. Onze mensen zorgen er nog steeds gewoon voor dat de doorgaande (schoolfiets)routes, de toegangswegen naar industriegebieden in onze gemeente sneeuw- en ijsvrij zijn."

 

Benieuwd naar de strooiroutes in De Wolden? Kijk dan op dewolden.nl/gladheid.

Vierde ronde van Initiatiefrijk De Wolden levert vier mooie initiatieven

Gemaakt: Dinsdag, 28 november 2017 21:35

DE WOLDEN - Het college van B&W van gemeente De Wolden heeft vier nieuwe initiatieven gehonoreerd. Alle initiatieven ontvangen het gevraagde subsidiebedrag. Het gaat in totaal om een bedrag van € 145.650,-.

 

Paardengemeente

Dat de inwoners van gemeente De Wolden iets hebben met paarden is te merken. CH De Wolden gaat een EK Young Riders organiseren in 2019 en daarvoor wil de organisatie de accommodatie uitbreiden, opknappen en verbeteren.


De Vrederuiters in Ruinen hebben een verzoek ingediend voor een All Weather bodem. Daarmee verbeteren zij hun terrein voor de paardensport. Ze willen ook andere activiteiten gaan organiseren, zoals beachvolleybal. De Vrederuiters zijn ook in overleg met de Wieler Toer Club Ruinen over een opstapplaats voor ATB-routes.

 

Cultuurhistorische borden

In Veeningen gaat Plaatselijk Belang Veeningen vijf cultuurhistorische borden plaatsen. De borden gaan over het ontstaan en de groei van het dorp Veeningen. Ze worden geplaatst in het Groene Hart en in Oud Veeningen. De borden worden ontworpen en geplaatst door de inwoners zelf. Dichteres Ria Westerhuis zal één van de vijf borden voorzien van een gedicht.

 

Opknappen zaal buurthuis

"Een goed functionerend dorpshuis is heel belangrijk voor de leefbaarheid van het dorp" staat in het aanvraagformulier van Stichting buurthuis Fort en omstreken. De stichting heeft de laatste tijd hard gewerkt om onder andere de entree en de hal aan te passen. Nu is de grote zaal aan de beurt. Voor de grote zaal heeft de stichting subsidie aangevraagd. Het merendeel van het werk zal worden gedaan door vrijwilligers.

 

Initiatiefrijk De Wolden

De gemeenteraad heeft bij de behandeling van de begroting voor 2015 besloten meer ruimte te bieden aan initiatieven van inwoners. Initiatieven die een bijdrage leveren aan de leefbaarheid, sociale vitaliteit en/of sociale infrastructuur kunnen een beroep doen op deze regeling.


Ook de provincie Drenthe levert een bijdrage aan de projecten. Jaarlijks stelt de provincie € 50.000,- beschikbaar aan de gemeente, die het vervolgens inzet om de inwoners financieel te steunen in de uitvoering van de plannen.

 

Aanvraag indienen

Heeft u ook een goed idee? Een mooi initiatief in gedachten? Dan kunt u een aanvraag indienen via dewolden.nl/initiatiefrijk voor 1 februari 2018. Als u vragen heeft over Initiatiefrijk De Wolden of over het indienen van een aanvraag, dan kunt u terecht bij Lisette Tijmens (l.tijmens@dewoldehoogeveen.nl of 06-36075906).

Kunstwerk ‘De Ontmoeting’ wordt hersteld

Gemaakt: Dinsdag, 28 november 2017 21:37

RUINERWOLD - Het college van B&W van De Wolden heeft besloten om het kunstwerk 'De Ontmoeting' te herstellen. Het oorspronkelijk bronzen kunstwerk van kunstenaar Ruud van de Wint stond in Ruinerwold (op een terp bij de Wold Aa en de Koekanger Aa). In 2016 is het vernield en deels gestolen. Daarna is het restant preventief door de gemeente verwijderd.

 

Inwoners en bezoekers missen dit prominente kunstwerk. Het kunstwerk markeerde de ontmoetingsplaats van de twee stromen Wold Aa en de Koekanger Aa. En het was een gewaardeerde rust- en ontmoetingsplek voor fietsters en wandelaars, mede dankzij de bijzondere doorkijk richting de historische kerk Blijdenstein.

 

Het kunstwerk wordt op advies van de zoons en erfgenamen van kunstenaar Ruud van de Wint nu gemaakt van cortenstaal. Wethouder Mirjam Pauwels is blij met het herstel van het kunstwerk. "Voordeel van dit sterke materiaal is dat het niet/minder interessant is om te stelen. Het kunstwerk komt er qua vorm hetzelfde uit te zien, de kleur is wel anders door het gebruik van ander materiaal".

 

De opbrengst van de kunstveiling die op zaterdag 25 november was georganiseerd in het kader van de Cultuurexplosie, komt ook ten goede aan het herstel van de Ontmoeting.

 

'De Ontmoeting' wordt in het voorjaar van 2018 teruggeplaatst op de oorspronkelijke plek.

Vissen in het Oude Diep zwemmen weer lekker heen en weer

Gemaakt: Donderdag, 30 november 2017 19:38

ECHTEN - Wethouder Jan ten Kate (De Wolden), directeur Dick Dijkstra (Recreatieschap Drenthe) en dagelijks bestuurder Hans Pereboom (Waterschap Drents Overijsselse Delta) hebben woensdag een bankje in gebruik genomen en een informatiebord onthuld bij het Oude Diep in Echten.

 

Het Oude Diep heeft in het beekdal de laatste jaren weer de ruimte en zijn slingerende vorm teruggekregen. Om de waterkwaliteit te verbeteren, zijn natuurvriendelijke oevers en vispassages aangelegd. Dit is gunstig voor planten en dieren.

 

Vissen niet meer hinderen
In het Oude Diep liggen stuwen om de waterstand te regelen. Het was voor de vissen onmogelijk om heen en weer zwemmen in deze beek. Door de vispassages worden vissen niet meer gehinderd en kunnen ze voorbij stuw zwemmen. Vissen moeten heen en weer kunnen zwemmen om stroomopwaarts te paaien, op te groeien en eten te zoeken. De winde profiteert van deze vispassages. Deze vis overwintert in diepe delen van de Hoogeveense Vaart en zwemt in het voorjaar het Oude Diep op om te paaien. Jonge windes groeien op in de beek, waar ze veel voedsel vinden. In het najaar zwemmen ze naar dieper water om te overwinteren. Ook snoek en blankvoorn profiteren hiervan.

 

Meer planten en dieren

De natuurvriendelijke oevers zijn gewone oevers, maar dan met een flauwere helling. Daar groeien verschillende soorten planten op. Meer planten zijn op zich al een verrijking, maar zorgen ook voor een goed leefgebied voor kleine dieren, zoals waterinsecten en jonge vissen.

 

Mooi Echten

Het informatiebord is er gekomen door een samenwerking tussen waterschap, gemeente en Europa. Het bankje naast het informatiebord is aangeboden door het Recreatieschap Drenthe.

Naast informatie over de vispassages, de planten en dieren, geeft het wandelaars bij het Oude Diep ook tips over de omgeving. In Echten, een dorp met beschermd dorpsgezicht, zijn oude Saksische boerderijen te bewonderen en is onder andere een replica van een plaggenhut te zien.

Gemeente sluit drugspand in Koekange

Gemaakt: Maandag, 04 december 2017 18:54

KOEKANGE - Gemeente De Wolden heeft vorige maand een woning aan de Oshaarseweg in Koekange per direct gesloten, op grond van de Woningwet en de gemeentelijke Beleidsregels Hard- en Softdrugs. De politie heeft in het pand een hennepkwekerij ontdekt, waarbij ruim 600 planten en 200 stekjes zijn aangetroffen.

 

Het is niet de eerste keer dit jaar dat in gemeente De Wolden een pand om deze reden per direct wordt gesloten. Burgemeester Roger de Groot: "We hebben duidelijke regels voor Hard- en Softdrugs vastgesteld. Die maken het ons mogelijk een pand of woning direct voor drie maanden te sluiten als daar illegale hennepteelt heeft plaatsgevonden. De woning in Koekange hebben we ook per direct gesloten omdat de energieinstallatie brandgevaar opleverde.'

 

Wees alert als buren

Het is belangrijk dat buren en omwonenden alert zijn en situaties die zij verdacht vinden, melden. Burgemeester De Groot: "Heeft een woning of bedrijfspand afgeplakte ramen en deuren? Of zijn er roosters op ongebruikelijke plekken aan de gevel of op het dak? Meld het bij de politie!" Ook stank- en wateroverlast of vochtproblemen (condens op de ramen) kunnen signalen van hennepteelt zijn. Verdachte situaties kunnen gemeld worden bij de politie via telefoonnummer 0900-8844 of 0800-7000 (anoniem).

 

Verantwoordelijkheid eigenaar, ook bij verhuur

De eigenaar is altijd verantwoordelijk voor zijn pand, ook als hij deze aan derden verhuurt. Burgemeester Roger de Groot: "Weet als verhuurder wie uw huurder is. Hennepplantages zorgen voor aanzienlijke schade aan uw pand: zoals gaten in het dak, water- en brandschade."

Preventietruck politie staat zaterdag 9 december in Ruinen

Gemaakt: Maandag, 04 december 2017 19:03

RUINEN - Het aantal woninginbraken in Noord-Nederland is de afgelopen twee jaar gedaald. In deze periode heeft de politie Noord-Nederland in samenwerking met het Openbaar Ministerie fors ingezet op het opsporen en aanhouden van woninginbrekers.

 

De buurtpreventieteams - waarbij inwoners zelf de buurt bewaken - werpen hun vruchten af. Ook probeert men door het geven van voorlichting inwoners bewust te maken van het inbraakrisico. Hiervoor trekt de politie met een speciale truck de provincie door. De preventietruck is een wapen van politie en de gemeenten in Noord-Nederland. Het voertuig wordt gebruikt om mensen op een laagdrempelige wijze informatie en tips te geven.

 

Preventietruck tijdens de kerstmarkt in Ruinen

Zaterdag 9 december van 14.00 tot 20.00 uur staat deze preventietruck op de kerstmarkt in Ruinen. Behalve vertegenwoordigers van de gemeente en de politie is ook een deskundige op het gebied van hang- en sluitwerk aanwezig.

 

Wat is er te zien?

Op een groot scherm worden filmpjes vertoond over de wijze waarop inbrekers te werk gaan en wat bewoners zelf kunnen doen om inbraken te voorkomen of minder gemakkelijk te maken. Bij de Preventietruck is ook een kozijn met meerdere sloten om te demonstreren hoe eenvoudig het is om bij iemand binnen te komen als het hang- en sluitwerk niet goed is. Ook zijn er demonstraties over 'flipperen, hengelen en cilindertrekken'.

 

De politie geeft advies om de woning beter te beschermen tegen inbraken en er zijn in de truck diverse folders over dit onderwerp. Verder is er informatie beschikbaar over Burgernet en het opzetten van een WhatsApp-groep als buurtpreventie.

Zuidwest Drenthe sportief op de kaart!

Gemaakt: Woensdag, 06 december 2017 19:20

REGIO - De (toeristische) ondernemersverenigingen in De Wolden, Hoogeveen, Westerveld en Midden-Drenthe slaan de handen ineen om de regio Zuidwest Drenthe als aantrekkelijk sportgebied op de kaart te zetten.

 

Alle goede voorzieningen (wandel- en fietspaden, zwem- en vaarwater) en verschillende sportieve evenementen nodigen uit om lekker actief buiten bezig te zijn. Buiten sporten en bewegen past bovendien in de groeiende aandacht voor gezond leven en geeft een extra dimensie aan de beleving van de natuur, zo is de gedachte achter het zogenaamde Leader-project. Leader is een Europees subsidieprogramma, gericht op het versterken van het platteland. Inwoners kunnen zelf met vernieuwende plannen komen; Leader helpt hen om deze uit te voeren.

 

Bijzondere producten

Door het aanbod op sportgebied in Zuidwest Drenthe aan te vullen met meer bijzondere producten, zoals een 'Nature Game' en een 'Glow-in-the-Dark pad' moet nog meer sportieve recreanten en toeristen trekken. Ook inwoners worden aangemoedigd om er in hun eigen omgeving op uit te gaan en te ervaren wat de regio te bieden heeft.

Project 'Buiten sporten en bewegen Zuidwest Drenthe'

 

Het project 'Buiten sporten en bewegen Zuidwest Drenthe' wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Leader Zuidwest Drenthe. De provincie Drenthe en de vijf gemeenten van

Zuidwest Drenthe zijn medefinanciers van het programma. Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.

Sneeuwval zorgt voor pret maar ook veel overlast

Gemaakt: Zondag, 10 december 2017 15:22

MEPPEL - In Meppel sneeuwt het en daar zijn de kinderen maar wat blij mee zoals aan het Troelstra plein.

 

Op veel plekken in Nederland zorgt de sneeuwval echter ook voor overlast en vertragingen. De kans is groot dat dit morgen doorzet. De meteorologen van Weerplaza houden rekening met misschien nog wel een heftigere sneeuwdag dan vandaag.

De Wolden houdt het traditionele carbid schieten in ere

Gemaakt: Dinsdag, 12 december 2017 19:41

DE WOLDEN - Over drie weken is het weer zover: oudjaarsdag. Dé dag waarop veel dorpen het traditionele carbid schieten in ere houden. Een hele mooi traditie, maar doe het wel veilig! Bekijk dit filmpje voor de regels en de beste tips van de ervaringsdeskundigen.

 

Het filmpje is gemaakt door Multie Buldtie, in opdracht van Gemeente De Wolden.

Collectief vervoer rond kerstdagen en jaarwisseling

Gemaakt: Woensdag, 13 december 2017 18:00

De Regiotaxi Zuidwest Drenthe draait jaarlijks overuren rond de feestdagen. Veel inwoners van Hoogeveen/De Wolden willen op dezelfde momenten op bezoek bij familie, vrienden of kennissen.

 

Wilt u rond de kerst en oud en nieuw gebruik maken van de Regiotaxi? Reserveer dan op tijd!

 

Kerstdagen

Voor een rit op kerstavond (na 18.00 uur) of op eerste en tweede kerstdag, moet u voor 20 december geboekt hebben. De taxi rijdt ook op de kerstdagen van 6.00 tot 01.00 uur.

Oudejaarsdag

Op oudejaarsdag rijdt de Regiotaxi van 6.00 tot 20.00 uur. U kunt dan boeken tot 19.30 uur.

 

Overige dagen

De andere dagen (zoals tussen kerst en de jaarwisseling) gelden de normale boekingsmogelijkheden.

 

Collectief vervoer

Collectief vervoer met Regiotaxi Zuidwest Drenthe is (aangepast) vervoer per taxi. U wordt van deur tot deur vervoerd binnen een straal van 25 kilometer. Regiotaxi Zuidwest Drenthe is voor iedereen toegankelijk; mensen met een vervoerspas betalen een gereduceerd tarief.

 

U betaalt met een vervoerpas met ingang van 1 januari 2016 een opstaptarief van € 0,90 en een bedrag van € 0,18. U deelt de taxi meestal met één of meer personen. Als u gebruik van de regiotaxi gebruik wilt maken dan moet u minimaal een half uur voor de gewenste vertrektijd een taxi aanvragen bij de taxicentrale, telefoonnummer 0900-1436.

Werkzaamheden milieustraat De Wolden in volle gang

Gemaakt: Woensdag, 13 december 2017 18:06

DE WOLDEN - De nieuwe milieustraat begint na het aanbrengen van asfalt, lichtmasten en hekwerk nu echt vorm te krijgen. Deze week wordt het stortbordes aangebracht, daarna wordt het beheerdersonderkomen en het depot voor klein chemisch afval geplaatst.

 

Begin 2018 wordt alles afgemonteerd. Als het weer meewerkt, dan gaat de vernieuwde milieustraat begin februari open. De milieustraat gaat op verzoek van veel inwoners op zaterdag langer open: van 9.00 tot 15.00 uur.

 

De nieuwe milieustraat wordt ruimer en moderner. Er worden maar liefst twintig verschillende afvalstromen ingezameld. Het terrein wordt efficiënt ingericht en de ingang komt aan de Slagendijk om wachtrijen te voorkomen.

 

Wethouder Jan van 't Zand kijkt uit naar de opening van de nieuwe milieustraat: "Op zaterdag 3 maart gaan we de milieustraat feestelijk openen voor al onze inwoners en voor relaties die hebben meegewerkt aan de realisatie. Ik ben erg benieuwd naar het eindresultaat." Op 3 maart kan er geen afval worden gebracht.

 

Milieupas

Om afval te kunnen storten op de nieuwe milieustraat heeft u een milieupas nodig. Deze pas wordt eind januari verstuurd naar alle (huis)adressen in De Wolden. De pas geeft toegang tot de milieustraat. Neem de pas altijd mee als u afval komt storten. Vergeet ook niet uw identiteitsbewijs mee te nemen.

 

Gratis afvalstromen kunt u zo vaak brengen als u wilt. Voor betaalde stromen geeft de milieupas jaarlijks recht op twee gratis stortingen. Daarna moet u betalen. U kunt stortingen bijkopen. Dit kan op de milieustraat bij één van de medewerkers. Betaling kan alleen met een pinpas.

Fietspaden sproeien in plaats van strooien

Gemaakt: Woensdag, 13 december 2017 18:22

DE WOLDEN - Deze winter worden bij gladheid de fietspaden in De Wolden voor het eerst gesproeid alleen met pekelwater. Sproeien is een tamelijke nieuwe manier van gladheid bestrijden.

 

Tot vorig jaar had De Wolden twee fietspadstrooiers die zout strooiden. Bij het strooien met zout, zowel nat als droog, moeten de wielen van fietsen en auto's het zout verdelen over de rijbaan. Fietsers rijden vaak in het midden van het fietspad. Hierdoor wordt een strook van maximaal dertig centimeter schoon. Door pekelwater te sproeien, in combinatie met borstelen, worden fietspaden over de volledige breedte schoongemaakt.

Beter leren lezen en schrijven met Hollandse muziek!

Gemaakt: Woensdag, 13 december 2017 18:30

HOOGEVEEN - Op 19 januari 2018 geeft René Karst samen met Carola Smit (die vroeger zong bij BZN) een concert in De Tamboer. Het wordt een feestelijke avond met Nederlandstalige hits. Tijdens het concert kunt u natuurlijk heerlijk genieten van de muziek, maar er is ook aandacht voor de teksten van de liedjes.

 

Tijdens het 'Letter Voor Letter' concert geniet u van de liedjes en hoort u de bijzondere teksten. In het programmaboekje kunt u de teksten meelezen. Wanneer u dat lastig vindt, dan hoort u tijdens het concert hoe u hulp kunt krijgen bij beter lezen en schrijven.

 

Dit concert wordt mogelijk gemaakt door een unieke samenwerking tussen de Drentse bibliotheken, de Taalhuizen en Taalpunten in deze bibliotheken en de theaters in Drenthe. Reserveer nu een gratis kaart via www.detamboer.nl.

 

Kent u het Taalhuis Hoogeveen al? Het Taalhuis Hoogeveen is dé plek waar u met vragen rondom taal naartoe kunt. Iedereen is welkom bij het Taalhuis. U krijgt er informatie over een passende cursus, het aanbod in de buurt en tijdens de spreekuren kunt u oefenen op de beschikbare computers. U vindt het Taalhuis in de bibliotheek aan de Willemskade in Hoogeveen.

Woldense aanpak bestuurlijke integriteit

Gemaakt: Vrijdag, 15 december 2017 17:56

DE WOLDEN - De afgelopen tijd is het onderwerp 'integriteit' regelmatig in het landelijke nieuws verschenen. Naar aanleiding van deze nieuwsberichten bent u misschien nieuwsgierig geworden naar het integriteitsbeleid van bestuurders van De Wolden.

 

Burgemeester Roger de Groot vindt integriteit een zeer belangrijk thema en legt graag uit dat de raad en het college van De Wolden hier zorgvuldig mee omgaan.

 

"Integriteit is altijd een belangrijk thema in het werk bij gemeenten: dagelijks. Daarom hebben de raadsgriffier en ik het afgelopen jaar de besturen van de zeven politieke partijen uitgenodigd. Tijdens deze gesprekken hebben wij de Handreiking integriteitstoetsing kandidaten voor decentrale politieke partijen onder de aandacht gebracht."


Politieke partijen zijn zelf verantwoordelijk voor het aanleveren van kandidaten, maar, aldus De Groot: "Het is goed als je als bestuur bewust bent van mogelijke (integriteits)risico's".

 

Integriteitstoets

Op 21 maart 2018 vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Daarna zal bij iedere kandidaat-wethouder een integriteitstoets worden afgenomen. De integriteitstoets is in De Wolden onderdeel geworden van het geloofsbrievenonderzoek dat iedere kandidaat wethouder af legt, voordat hij of zij als wethouder benoemd wordt door de gemeenteraad.

 

Gedragscodes

Daarnaast heeft de gemeenteraad van De Wolden in 2015 gedragscodes voor raad en college vastgesteld. In deze twee afzonderlijke gedragscodes staan afspraken over integriteit en integer handelen.

 

De Groot: "Het bestuurlijke integriteitsbeleid van de gemeente De Wolden is met het invoeren van de integriteitstoets actueel".

Ernstig ongeval door gladheid in Ruinerwold

Gemaakt: Zondag, 17 december 2017 06:48

RUINERWOLD - Bij een ernstig ongeval op de Wolddijk in Ruinerwold is een personenauto tegen een boom gebotst. De 23-jarige man uit Ruinen verloor door onbekende oorzaak de controle over zijn auto en botste tegen een boom. Brandweer, ambulance en trauma helikopter kwamen ter plaatse voor assistentie.

 

Het slachtoffer zat zo ernstig bekneld in zijn voertuig dat deze pas na twee uur bevrijd kon worden door de brandweer. De oorzaak van het ongeval is gladheid. De Wolddijk was ter hoogte van het ongeval spiegelglad. Het slachtoffer is ernstig gewond per trauma helikopter over gebracht naar het ziekenhuis.

Nieuwjaarsontmoeting De Wolden op dinsdag 9 januari

Gemaakt: Maandag, 18 december 2017 17:06

ZUIDWOLDE - Gemeente De Wolden organiseert op dinsdag 9 januari 2018 haar jaarlijkse nieuwjaarsontmoeting. Alle inwoners, ondernemers en afgevaardigden van verenigingen en instellingen zijn van harte uitgenodigd om te toasten op het nieuwe jaar.

 

De nieuwjaarsontmoeting vindt plaats in het gemeentehuis in Zuidwolde van 19.30 tot 21.30 uur.

 

Globaal programma

19.30-20.00 uur: ontvangst met koffie/thee

20.00-20.30 uur: toespraak burgemeester Roger de Groot en uitreiking Raspaard 2017

20.30-21.30 uur: gelegenheid voor een hapje, een drankje en een ontmoeting

 

In informele sfeer hoopt het gemeentebestuur opnieuw veel mensen te mogen verwelkomen.

Ondernemersbijeenkomst: Duitse gasten naar Drenthe, wat zijn de kansen voor mijn bedrijf?

Gemaakt: Maandag, 18 december 2017 17:08

ECHTEN - Op donderdagmiddag 11 januari 2018 is er een bijeenkomst over de kansen van het aantrekken van meer Duitse gasten. Ondernemers uit Zuidwest Drenthe en andere geïnteresseerden zijn van harte welkom.

 

Een groeimarkt in Nederland

Nederland ontving in 2016 bijna 4,6 miljoen Duitse bezoekers en dat aantal groeit nog steeds. Circa 85% komt voor een toeristisch bezoek. Ons land is de derde bestemming van Duitsers voor korte en de achtste voor langere vakanties. Duitsers vinden Nederland een goed bereikbare, gastvrije, vriendelijke en ontspannen bestemming die veel te bieden heeft op korte afstand van elkaar. Ze komen graag om uit te rusten, te relaxen en de 'batterij op te laden', om plezier met elkaar te hebben of om de omgeving te ontdekken. De feestdagen en vakanties in Duitsland in voor- en naseizoen zijn vaak niet tegelijk met die in Nederland. Dit biedt kansen voor seizoensverlenging.

 

Programma
12.30 uur Inloop

13.00 uur Welkom door Jeanette Brouwer, dagvoorzitter

13.10 uur Profiel Duitse bezoekers door Yvonne Cornax (Marketing Drenthe)

13.20 uur Hoe gaat Drenthe zich richten op de Duitse gast? Door Yvonne Cornax (Marketing Drenthe)

13.50 uur Concrete tips om de eerste stappen te zetten op de Duitse markt door Katja Lampe (Emsland Touristik)

14.20 uur Pauze

14.50 uur Interview met ondernemers uit Zuidwest Drenthe die al Duitsers ontvangen

15.15 uur Subsidiemogelijkheden door Yvonne Cornax (Marketing Drenthe)

15.35 uur Kijkje achter de schermen door Karin Lubs (communicatie- en marketingadviseur van Duitse afkomst)

15.55 uur Regionale kansen door Marloes van Schooten (Gebiedspromotie Zuidwest Drenthe-De Wolden)

16.15 uur Afsluiting en aansluitend een netwerkmoment met drankje en hapje

 

De bijeenkomst vindt plaats bij Vakantiepark Westerbergen, Oshaarseweg 24 in Echten. Deelname is gratis. Aanmelden is verplicht in verband met reservering van de zaal en de catering. Dit kan tot en met 4 januari 2018 in een e-mail naar gemeente@dewolden.nl.

 

De bijeenkomst in een initiatief van de gemeenten De Wolden en Westerveld en Gastvrij Drenthe. Dit in samenwerking met andere buurgemeenten, Recreatieschap, Gebiedspromotie Zuidwest Drenthe, Marketing Drenthe en Eems Dollard Regio (EDR).