Laatste alarmering:
Datum gisteren Tijd 17:08:46 Loos Alarm, Oorzaak Oven! Oms Alarm Koninklijke Visio Mr. Harm Smeengestraat... Prio Eenheid | Ruinen - Blusgroep 2 Brandweer De Wolden Drenthe
zondag 19 augustus 2018

Archief

Unieke samenwerking bij gladheidsbeheersing in Zuidwest Drenthe

Gemaakt: Vrijdag, 23 februari 2018 17:08

HOOGEVEEN - Vanaf deze winter is een unieke samenwerking tussen drie overheden bij de uitvoering van gladheidsbeheersing in Zuidwest Drenthe.

 

De gemeenten Hoogeveen en Gemeente De Wolden maken, samen met Rijkswaterstaat, gebruik van het terrein van Rijkswaterstaat op Buitenvaart bij Hoogeveen.

 

Op de foto, van links naar rechts: wethouder Jan ten Kate (De Wolden), Agnes Bernhardt (districtshoofd Rijkswaterstaat) en wethouder Jan Steenbergen (Hoogeveen).

Automobilist raakt van de weg en komt in heg tot stilstand

Gemaakt: Maandag, 26 februari 2018 15:57

RUINEN – Een automobilist is maandagmiddag op de Gijsselterweg in Ruinen van de weg geraakt en naast de weg in een heg tot stilstand gekomen. De bestuurder raakte hierbij gewond.

 

Over de oorzaak van het ongeval dat na een flauwe bocht ontstond is nog niets bekend. De auto moest vanwege de schade worden afgesleept door een berger.

Veel 60-plussers op de been voor fitheidstest Alteveer-Kerkenveld

Gemaakt: Dinsdag, 27 februari 2018 18:28

DE WOLDEN - Het was gezellig druk, maandag 19 februari in Dorpshuis De Alke. De gratis fitheidstest die Plaatselijk Belang Alteveer-Kerkenveld in samenwerking met de sportfunctionarissen van gemeente De Wolden organiseerden, trok maar liefst 70 belangstellenden.

 

Volledig gezondheidsadvies

Door diverse medische en fysieke testen hebben de deelnemers een indruk gekregen van hun fitheid. Onder andere werd BMI, cholesterol, suikerwaardes, conditie, lenigheid, kracht en coördinatie gemeten. Deze middag is door professionele medische en sociale hulpverleners begeleid en vrijwilligers zorgden ervoor dat de scoringslijsten op diverse onderdelen ingevuld werden.

Na afloop van de test werden de testresultaten en de behoeftes van de deelnemers met adviseurs besproken. De adviseurs keken welk sport- en beweegaanbod aansluit op de wensen en mogelijkheden van de deelnemer. In de ontmoetingsruimte van De Alke waren diverse sport- en beweegaanbieders aanwezig om verdiepende informatie te geven over hun aanbod.

Auto op de kop midden op de A28 tussen Veeningen en De Wijk

Gemaakt: Dinsdag, 27 februari 2018 21:10

DE WIJK - Een personenauto is dinsdagavond op de A28 tussen Veeningen en De Wijk op de kop midden op de A28 terecht gekomen nadat het voertuig een vrachtwagen van achteren had geraakt. De bestuurder raakte licht gewond en kon na behandeling in de ambulance huiswaarts keren.

 

De auto werd met zware schade door een berger afgesleept. Over de juiste toedracht van het ongeval is nog niets bekend. Door het ongeval moest de A28 worden afgesloten. Hierdoor ontstond er een file van 3 kilometer.

Wegenwals verplaatst naar museumboerderij Het Pasmanshuus in Ruinen

Gemaakt: Woensdag, 28 februari 2018 17:24

RUINEN - De wegenwals, ook bekend als Olde Berend, krijgt na tachtig jaar gemeentelijke dienst een plek bij de museumboerderij Het Pasmanshuus in Ruinen. Door verkoop van de gemeentewerf in Ruinen moest een nieuwe plek voor de wals te worden gevonden. In overleg met de historische vereniging Ruinen is gekozen voor de museumboerderij Het Pasmanshuus aan de Oosterstraat 16.

 

Overdracht

Op dinsdag 27 februari droeg wethouder Jan ten Kate de wegenwals over aan de historische vereniging. Olde Berend, de wals, legde hiervoor een route af van Voor de Blanken, via de Neuzendijk, de Mr. Harm Smeengeweg naar de Oosterweg. Bij de Oosterweg werden de sleutels overgedragen.

 

Vroeger

In 1930 is de gemeente Ruinen een wegenwals gaan inhuren voor het onderhouden en verbeteren van haar wegen. Deze wals werd zo vaak ingehuurd, dat na een aantal jaren besloten werd om de wals aan te kopen. De walsmachinist kwam toen in gemeentelijke dienst. De wals werd genoemd naar die machinist "Olde Berend". In de 60-er en 70-er jaren werden met de wals ook gemeentelijke asfaltwegen in Ruinen aangelegd. Verder werd er voor gezorgd dat de vele onverharde zand- en puinwegen er goed bij lagen. Bijna het hele jaar door werd de wals ingezet om de wegen van de gemeente Ruinen in een goede staat te houden.

Grafruiming begraafplaats Zuidwolde

Gemaakt: Woensdag, 28 februari 2018 17:29

ZUIDWOLDE - In april 2013 heeft de gemeenteraad besloten om het vak met de oudste graven op de begraafplaats in Zuidwolde (vak K) vrij te maken voor nieuwe graven. Het gaat om ruim 400 graven waarin tussen 1932 en 1970 is begraven. Ter voorbereiding hierop staan vanaf maart bij het betreffende deel van de begraafplaats in Zuidwolde bordjes waarop hiervan melding wordt gemaakt.

 

Grafbehoud

In 2017 zijn de voorbereidingen getroffen. Zo is bekeken of er graven zijn met een historische betekenis, of met grafbedekking van opvallende kwaliteit. Als dit het geval is, wordt onderzocht hoe deze behouden kunnen worden.

 

Begraven in Zuidwolde na 2020

De verwachting is dat, zonder deze maatregel, er nog tot 2020 voldoende ruimte is op de begraafplaats in Zuidwolde voor particuliere graven. Om ook daarna te kunnen blijven begraven op begraafplaats Zuidwolde, is het nodig om ruimte te maken.

 

Reageren kan tot 1 april

Het college van B&W heeft op 9 januari dit jaar ingestemd met het plan van aanpak voor de ruiming en herinrichting van vak K. Wat vindt u hiervan? U kunt tot 1 april 2018 reageren door te bellen met 14 0528 of contact op te nemen met de begraafplaatsadministratie. Na 1 april starten de voorbereidingen om de werkzaamheden ter plaatse uit te kunnen voeren.

Wagen met camera rijdt door de gemeente

Gemaakt: Woensdag, 28 februari 2018 17:45

DE WOLDEN - De komende weken gaat het bedrijf CycloMedia uit Zaltbommel in onze gemeente 360 graden panoramafoto's maken. Hiervoor rijden speciaal uitgeruste voertuigen over alle openbare wegen. In bepaalde gevallen is het noodzakelijk dat over voet- en fietspaden wordt gereden. De gemeente heeft hiervoor ontheffing verleend.

 

De foto's worden door de gemeente onder meer gebruikt bij het beheer van de openbare ruimte, het afgeven van vergunningen, het beheren van basisregistraties en WOZ-taxaties. Daarbij gelden strikte voorwaarden die de privacy waarborgen. Zo worden de foto's niet op internet gepubliceerd of op een andere wijze openbaar gemaakt. CycloMedia heeft haar activiteiten aangemeld bij het College Bescherming Persoonsgegevens onder nummer 1004101.

 

Voor meer informatie kunt u terecht op www.cyclomedia.nl of bij Ulfert Huizinga, medewerker Geo-Informatie van de eenheid Advies & Services.

Herinrichting Dorpsstraat in De Wijk

Gemaakt: Woensdag, 28 februari 2018 17:49

DE WIJK - Maandag 5 maart start de uitvoering voor de herinrichting van de Dorpsstraat in de Wijk. Na een voorbereiding met de projectgroep in 2017, bestaande uit ondernemers en inwoners van het dorp en de gemeente, gaan we over tot realisatie van de 'nieuwe' Dorpsstraat.

 

Voorbereidingen

De eerste voorbereidende werkzaamheden die worden uitgevoerd, is de kap van minder vitale bomen langs de Dorpsstraat. Daarna gaan de nutsbedrijven (elektriciteit, gas en water) meerdere kabels en leidingen vervangen en verleggen.

 

Planning

De aanleg van het nieuwe wegprofiel met een hemelwaterriool start in mei 2018. Voordat deze fase start, organiseert de gemeente - samen met de aannemer - in april een inloopavond voor inwoners en belangstellenden over de omleidingsroutes en de planning. De verwachting is dat de 'nieuwe' Dorpsstraat eind 2018 in volle glorie voor iedereen is te bewonderen.

 

Wethouder Jan ten Kate: "Ik kijk terug op een mooie en goed bezochte inloopavond in juli 2017. De projectgroep heeft gezamenlijk hard gewerkt om te komen tot een goed ontwerp. En dat is ze gelukt! Ik wil dan ook een groot compliment geven aan de projectgroep. Ik hoop dat we de realisatie op dezelfde manier gezamenlijk kunnen oppakken."

 

Herinrichting Dorpsstraat

Herinrichting van de Dorpsstraat wordt uitgevoerd vanaf het Veenhovenplein tot aan Ontmoetingscentrum De Havezate. De herinrichting is een invulling van de doelstelling: een toekomstig de Wijk waar het goed wonen, winkelen en ondernemen is en waarin de Wijk aantrekkelijk is voor bezoeker en inwoner.

Kom zaterdag 3 maart naar de open dag op de milieustraat!

Gemaakt: Vrijdag, 02 maart 2018 19:55

ZUIDWOLDE - Altijd al een afvalinzamelvrachtauto van binnen willen bekijken? Of bent u benieuwd hoe het achter de schermen van de milieustraat werkt? Of wilt u weten wat er met uw ingezamelde afval gebeurt? Kom dan morgen, zaterdag 3 maart, een kijkje nemen op onze nieuwe milieustraat!

 

Om 10.30 uur wordt de milieustraat geopend met een officiële handeling door wethouder Jan van 't Zand. Daarna is er voor jong en oud gelegenheid om een kijkje te nemen.

 

Deze partners zijn aanwezig:

 • SUEZ
 • Renewi / Van Gansewinkel
 • Vepa
 • IVN Regio Noord
 • Modulo Milieustraten
 • Sympany

 

Zij vertellen u graag over afval, recycling en duurzaamheid. Want daar draait het uiteindelijk om op de milieustraat!

De open dag is van 10.30 tot 13.00 uur aan de Slagendijk 11 in Zuidwolde. (Op deze dag kunt u geen afval brengen!)

Ruiter ernstig gewond na val van paard in Zuidwolde

Gemaakt: Zondag, 04 maart 2018 19:02

ZUIDWOLDE - Bij een ongeval met een paard op de Oosterweg in Zuidwolde is een ruiter ernstig gewond geraakt. Het slachtoffer kreeg na zijn val het paard boven op zich en raakte hierbij ernstig gewond.

 

De trauma helikopter kwam ter plaatse voor assistentie. Het slachtoffer is met spoed onder begeleiding van een politie auto naar het ziekenhuis gebracht.

Wethouder Jan van ’t Zand geeft startsein aanleg kunstgrasveld voetbalvereniging Vitesse’63

Gemaakt: Maandag, 05 maart 2018 19:04

KOEKANGE - Ondanks afgelaste wedstrijden op de zaterdagen gaf wethouder Jan van 't Zand, samen met voorzitter Jurrian Barelds, op maandag 5 maart het officiële startsein voor de aanleg van een kunstgrasveld op het sportpark in Koekange voor Vitesse '63.

 

"De aanleg van het kunstgrasveld betekent een enorme kwaliteitsimpuls voor de voetbalvereniging. Het veld is multifunctioneel, dus ook de scholen in het dorp kunnen er gebruik van maken'' aldus wethouder Jan van 't Zand.

 

De werkzaamheden voor de aanleg van het kunstgrasveld zijn, als de weersomstandigheden het toelaten, halverwege juli afgerond. Bij de start van het nieuwe voetbalseizoen kunnen de leden van de voetbalclub dan gebruik maken van het kunstgrasveld.

De Wolden start met twee buurtteams

Gemaakt: Vrijdag, 09 maart 2018 19:54

DE WOLDEN - In gemeente De Wolden zijn twee buurtteams gestart. Welzijn De Wolden, Actium, Cosis/Promens-Care, GGZ-Drenthe, Politie, gemeente (zoals het Centrum voor Jeugd en Gezin) en belangenorganisaties werken samen aan de ontwikkeling van 'vroegsignalering'.

 

De organisaties hopen dankzij de buurtteams eerder problematiek in de leefomgeving te signaleren en nog beter gezamenlijk aan oplossingen te kunnen werken.

 

Het startsein is gisteren feestelijk gegeven bij Het Hof in Koekange door wethouder Mirjam Pauwels. "Door deze vernieuwde werkvorm worden de lijntjes korter. Dat is gunstig voor onze inwoners. Zij hebben minder te maken met verschillende aanspreekpunten en organisaties die langs elkaar heen werken", aldus Pauwels.

 

Bewoners kunnen het buurtteam benaderen met alle vragen over welzijn, veiligheid en leefbaarheid. Pauwels: "Voor noodgevallen kunnen mensen natuurlijk bij 112 terecht en dat blijft zo. Maar minder spoedeisende zaken kunnen via het buurtteam lopen. Inwoners hoeven bij twijfel niet meer zelf uit te vinden bij welke instantie ze moeten zijn."

 

Twee teams

In De Wolden starten twee buurtteams, één buurtteam noord van de A28 en één buurtteam zuid van de A28. In de buurtteams zitten in ieder geval de buurtwerker (welzijn), wijkagent, wijkbeheerder (gemeente), de bewonersconsulent van Actium en medewerkers van GGZ-Drenthe en Cosis.

 

Ook inwoners zelf krijgen in deze buurtteams een plek. Zij helpen de organisaties om uitdagingen in de woon- en leefomgeving te bespreken en te werken aan oplossingen.

 

De nieuwe teams zijn bereikbaar via het emailadres: buurtteam@dewolden.nl.

Schuldhulpverlening. Hoe zit dat?

Gemaakt: Woensdag, 14 maart 2018 17:32

DE WOLDEN - De gemeente kan u helpen als u financiële problemen of schulden heeft. Wij denken met u mee bij het oplossen van uw problemen. Samen met u gaan we op zoek naar de oorzaak en mogelijke oplossingen van bijvoorbeeld uw schulden. Verschillende organisaties werken met ons samen aan schuldhulpverlening.

 

Neem gerust contact op!

Hebt u vragen, of twijfelt u of u een beroep kunt doen op schuldhulpverlening? Neem dan gerust contact op! Bel naar 14 0528 voor een afspraak. We zijn bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 17.00 uur en op vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur.

 

Meer informatie

Op deze site kunt bij 'Wonen en Leven' onder de knop 'Grip op je Knip' alvast meer lezen over schuldhulpverlening.

Dode bij aanrijding tussen auto en trein in Echten

Gemaakt: Donderdag, 15 maart 2018 15:56

ECHTEN - Bij een aanrijding tussen een trein en een auto bij het Drentse Echten is een dode gevallen. Het ongeluk heeft plaatsgevonden op de Velingweg in Echten om ongeveer 08.45 uur. De politie doet onderzoek naar de toedracht.

 

Het slachtoffer is een 57-jarige man uit Hoogeveen.

 

Het treinverkeer tussen Meppel en Hoogeveen is door het ongeluk lange tijd gestremd geweest.

Bouw appartementen Ruinen gaat van start

Gemaakt: Donderdag, 15 maart 2018 18:21

RUINEN - De appartementen die gepland staan op de voormalige SNS-locatie in Ruinen, worden vanaf komende zomer gebouwd. Acht van de negen appartementen zijn verkocht of onder optie en ook voor de twee commerciële ruimten is belangstelling.

 

Sloop SNS-locatie

In september 2017 is begonnen met de sloop van de voormalige SNS-bank. Deze werkzaamheden zijn in de loop van het najaar afgerond. Tegelijkertijd heeft aannemersbedrijf Bramer BV uit Vriezenveen, die verantwoordelijk is voor de bouw van de appartementen, gewerkt aan de voorbereidingen.

 

Centrumplan Ruinen

De herontwikkeling van de locatie aan de Kaamp en de Brink is de afsluiting van het centrumplan Ruinen. Met de uitvoering van het centrumplan is de leefbaarheid van Ruinen vergroot en is een bijdrage geleverd aan de toekomstbestendigheid van het dorp.

De Wolden gaat voor 66 procent opkomst

Gemaakt: Donderdag, 15 maart 2018 18:23

DE WOLDEN - Gemeente De Wolden heeft de afgelopen weken vol ingezet op de opkomst bevorderende campagne '1 Stem van jou stuurt De Wolden aan'.

 

Burgemeester Roger de Groot: "We vinden het enorm belangrijk om onze inwoners te informeren over de invloed die zij hebben op het beleid van gemeente De Wolden. En daarmee dus direct op hun eigen dorp, hun eigen leefomgeving." Met de inspanningen van de campagne gaat De Wolden voor een opkomstpercentage van 66% tijdens de gemeenteraadsverkiezingen volgende week.

 

Verschuiving van taken

Gemeenten krijgen steeds meer taken die eerder door het Rijk werden uitgevoerd. Bijvoorbeeld de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo), maar ook jeugdzorg, de huisvesting van statushouders en de begeleiding van mensen met een beperking naar de arbeidsmarkt. Griffier Josee Gehrke: "De gemeenteraadsverkiezingen worden voor inwoners dus steeds belangrijker! Om woensdag 21 maart zo veel mogelijk mensen naar de stembus te krijgen, hebben we de afgelopen tijd veel aan opkomstbevordering gedaan."

 

Gemeente op eigen kracht

De Wolden is in 1998 ontstaan op eigen kracht; 'de gemeente die eigenlijk niet gepland was'. En nog typeert die eigen kracht de inwoners van De Wolden. Roger de Groot: "Neem als voorbeeld de 72 maatschappelijke initiatieven vanuit de samenleving die we via Initiatiefrijk De Wolden hebben ondersteund. Onze gemeenteraad heeft dit de afgelopen jaren mogelijk gemaakt door ruim 1 miljoen euro beschikbaar te stellen."

 

Online campagne

Om inwoners beter te bereiken, heeft de gemeente een (grotendeels) online campagne opgezet. Josee Gehrke: "We weten dat veel van onze inwoners gebruik maken van sociale media, zoals Facebook. Om hen op een laagdrempelige manier te vertellen waarom het zo belangrijk is om te gaan stemmen, hebben we hier heel veel gebruik van gemaakt." De online campagne is gebaseerd op cijfers die voor De Wolden van belang zijn. Zo kwam het getal 1761 voorbij, dat staat voor het aantal jongeren in de leeftijdscategorie 18 tot 24 jaar in de gemeente. Deze jongeren zijn een belangrijke doelgroep voor de online campagne. Roger de Groot: "Daarom wordt niet alleen via Facebook en Twitter, maar juist ook via Instagram de boodschap uitgedragen: '1 stem van jou stuurt De Wolden aan'. Deze boodschap wordt wekelijks extra ondersteund door een kort filmpje met de burgemeester.

 

Verkiezingskrant, dewoldenstemt.nl en slotdebat

Naast de inzet via sociale media is een verkiezingskrant De Wolden gemaakt, die huis-aan-huis is verspreid. In deze krant staan de speerpunten per partij en wordt uitgelegd hoe stemmen nu precies werkt. En de speciale website dewoldenstemt.nl staat sinds januari weer online; iedere dag actueel met nieuwsberichten en de agenda met verschillende verkiezingsactiviteiten. Als afsluiting organiseert de griffie van De Wolden een groot slotdebat in het gemeentehuis. Josee Gehrke: "Onder leiding van Roderik van Grieken van het Nederlands Debat Instituut gaan onze zeven lijsttrekkers voor de laatste keer met elkaar in debat. Iedereen is welkom vanaf 19.00 uur!"

Politiek Café in De Wolden: de uitslagen

Gemaakt: Vrijdag, 16 maart 2018 18:27

ZUIDWOLDE - Woensdag 21 maart organiseert gemeente De Wolden vanaf 21.30 uur een Politiek Café in de raadzaal van het gemeentehuis. De (tussentijdse) uitslagen worden dan gepresenteerd door Jeanette Brouwer, in samenwerking met burgemeester Roger de Groot.

 

Tijdens de avond vertellen verschillende gasten over de campagnes, de verkiezingsdag, het stemmen tellen, etc. Verder is er live muziek van gitarist Marius Klein.

 

Welkom!

Inwoners zijn van harte welkom om naar het Politiek Café te komen en live de voorlopige uitslagen te horen. De definitieve uitslag wordt vrijdag 23 maart om 10.00 uur bekend gemaakt.

 

Opkomst bevorderende campagne

Om inwoners beter te bereiken, heeft de gemeente een (grotendeels) online campagne opgezet. Veel inwoners maken gebruik maken van sociale media, zoals Facebook. Om hen op een laagdrempelige manier te vertellen waarom het zo belangrijk is om te gaan stemmen, heeft De Wolden hier heel veel gebruik van gemaakt.


Naast de inzet via sociale media is een verkiezingskrant De Wolden gemaakt, die huis-aan-huis is verspreid. En de speciale website dewoldenstemt.nl staat sinds januari weer online. Als afsluiting organiseerde de griffie van De Wolden op 15 maart een groot slotdebat in het gemeentehuis.

 

Live via DNO StreekTV

DNO StreekTV zendt het Politiek Café live uit via de kabel en internet.

Chalet in Zuidwolde gaat in vlammen op

Gemaakt: Zaterdag, 17 maart 2018 22:18

ZUIDWOLDE - Een chalet aan de Drogterweg in Zuidwolde, die voor tijdelijke huisvesting dienst deed, is zaterdag 17 maart tot de grond toe afgebrand. De brandweer kon voorkomen dat de vlammen oversloegen naar een naast gelegen schuur.

 

Over de oorzaak van de brand is niets bekend.

Auto belandt in de vangrail op de A28 bij Zuidwolde

Gemaakt: Maandag, 19 maart 2018 17:16

ZUIDWOLDE - Op de A28 ter hoogte van Zuidwolde is maandagmiddag een personenauto in de vangrails beland.

 

Door nog onbekende oorzaak raakte de bestuurder de macht over het stuur kwijt en tolde de vangrails in. De bestuurder is voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis. Door het ongeval is een rijbaan afgesloten en ontstond er een file van 2 kilometer.

Bruggenbouwer Carolien Slager strijdt tegen laaggeletterdheid

Gemaakt: Maandag, 19 maart 2018 18:15

DE WOLDEN - Laaggeletterden beheersen de taal onvoldoende om zich zelfstandig te kunnen redden in de maatschappij. Dit heeft een enorme impact op hun leven en zelfredzaamheid. Om dit probleem aan te pakken zijn verschillende initiatieven opgezet.

 

Deze initiatieven helpen om laaggeletterden te vinden en ze te stimuleren om er iets aan te doen. Een voorbeeld van een initiatief is van Carolien Slager, manager Geboortezorg bij De Kraamvogel. Zij is dit jaar uitgeroepen tot één van de drie TaalHelden, ze ontving de prijs voor bruggenbouwer uit handen van H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden. Een bruggenbouwer is iemand die door bijzondere inzet een geletterde samenleving dichterbij brengt.

 

Carolien Slager is samen met haar organisatie De Kraamvogel gestart met cursussen om laaggeletterdheid te signaleren. "Dit komt bij een gezin heel dichtbij en sneller ter sprake. Het is een mooie brug om te signaleren en te stimuleren. Verhalen vertellen aan kinderen en taal is belangrijk," aldus Carolien Slager.

 

Laaggeletterden

In Nederland zijn ongeveer 2,5 miljoen volwassenen die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Daarnaast worden er in Nederland brieven en mails op hoog niveau geschreven. Carolien Slager: "Als iemand de taal moeilijk begrijpt en het niet kan lezen, legt iemand de brief of mail al snel weg. Het is belangrijk dat mensen zich kunnen redden in de maatschappij. Onze wereld zit geletterd in elkaar."

 

De Kraamvogel

Door de samenwerking tussen De Kraamvogel en Stichting Lezen en Schrijven kan de doelgroep eerder in kaart worden gebracht. De doelgroep bestaat uit ouders van 18 tot 35 jaar met kinderen tussen de 0-4 jaar. Kraamverzorgenden worden geschoold en leren tijdens deze scholing verschillende trucjes om laaggeletterdheid te signaleren en bespreekbaar te maken. Wanneer iemand ermee aan de slag wil, verwijzen de kraamverzorgenden diegene door naar het Taalhuis. "Kinderen worden minder vaak voorgelezen blijkt uit onderzoek. Taal moet je onderhouden, anders verwatert het," vertelt Carolien Slager, "Kraamverzorgenden maken notities en dit moeten de ouders ook bijhouden. Een moeder van een pasgeboren baby begreep niet goed wat er stond, maar durfde hier niets van te zeggen. De kraamverzorgende heeft het bespreekbaar gemaakt en zei dat de vrouw niet de enige was. Op deze manier heeft ze de vrouw geholpen en daarbij ook meteen haar gezin."

 

Goede start

Sinds kort is Carolien projectlid van 'Goede start'. Het project Goede Start is een samenwerking tussen gemeente Hoogeveen, Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), verloskundigen, kraamverzorgenden en de moeder- en kind zorg van Bethesda. Het doel van Goede Start is om de signaleringsfunctie op een hoger niveau te krijgen. Uit cijfers blijkt dat laaggeletterdheid nog steeds niet goed gesignaleerd wordt.

 

Taalheldenprijzen

Carolien Slager heeft met haar strijd tegen laaggeletterdheid de prijs voor bruggenbouwer gewonnen. Door haar inzet kan al vanaf het prilste begin worden voorkomen dat kinderen op latere leeftijd laaggeletterd worden. "Het is een enorme waardering. Het voelt als een ambassadeursfunctie. Er is in Nederland al zoveel bedacht, het zou zonde zijn als we opnieuw het wiel uitvinden. Daarom is het goed dat we met elkaar samenwerken op hoog niveau. Het voelt als een missie om hier mee door te gaan," aldus Carolien Slager. "Het onderwerp staat meer op de kaart." De provincie Drenthe heeft dit jaar twee van de drie taalheldenprijzen mee naar huis gekregen. De andere TaalHeld is Anne Agema uit Eelde, zij won in de categorie taalbegeleider.

Belangrijke informatie voor Wmo-pashouders over vervoer

Gemaakt: Dinsdag, 20 maart 2018 18:59

DE WOLDEN - Vanaf maandag 9 april 2018 rijdt een ander taxibedrijf in gemeente De Wolden.

 

Alle gemeenten in Groningen en Drenthe hebben besloten te gaan samenwerken voor het vervoer in de regio. Er is een overkoepelende organisatie gevormd onder de naam Publiek Vervoer.
Tot nu toe verzorgde Connexxion het Wmo-vervoer in De Wolden. Dit wordt DVG Personen vervoer. Zij werken samen met onder andere Taxicentrale Zwolle en Dorenbos.

 

Let in maart op uw brievenbus!

Alle reizigers die een Wmo-pas hebben, krijgen een nieuwe vervoerpas en een informatiepakket thuisgestuurd. Uw oude pas is vanaf 9 april niet meer geldig. Bent u pashouder en heeft u op 3 april nog geen pakket ontvangen? Neem dan contact op met de gemeente. Vanaf 9 april rijdt Publiek Vervoer (DVG) u naar de gewenste bestemming!

Kunstwerk 'De Ontmoeting' terug naar Ruinerwold

Gemaakt: Donderdag, 22 maart 2018 15:30

RUINERWOLD - Vanaf maandag 26 maart wordt het kunstwerk 'De Ontmoeting' in Ruinerwold teruggeplaatst. Het is vernieuwd nadat het eind 2016 is vernield en deels gestolen. Het kunstwerk is hersteld met materiaal dat niet interessant is voor dieven.


Het beeld wordt teruggeplaatst op de oorspronkelijke plek, op een terp bij de Wold Aa en de Koekanger Aa. Voor het terugplaatsen worden speciale rijplaten neergelegd. Het verkeer heeft geen last van de werkzaamheden.


De foto's zijn recent gemaakt in de werkplaats. In april volgt de officiële onthulling van 'De Ontmoeting'!

Initiatiefrijk De Wolden

Gemaakt: Dinsdag, 27 maart 2018 19:58

DE WOLDEN - Inwoners hebben weer mooie plannen voor vrijwilligerswerk en ontmoeting.

 

Kringloopwinkel Ruinerwold/Koekange

De Kringloopwinkel in Ruinerwold is nu nog gehuisvest in een oud pand aan de Hoge Akkers. Dit pand verkeert in zeer slechte staat en voldoet niet meer. Vrijwilligers kunnen er niet meer verantwoord werken. Nieuwbouw moet ervoor zorgen dat de vrijwilligers door kunnen gaan met hun goede werk. De Stichting AMKS (Aktief voor Muziek, Kerk en Samenleving) beheert de Kringloopwinkel. De opbrengst van de Kringloopwinkel gaat naar muziekvereniging De Bergklanken en via de diaconieën naar (lokale) initiatieven zoals De Voedselbank, het Hospice, Verzorgingshuis Vonder, het voetbalveldje in Oosteinde, kinderclubwerk Koekange en Hof van Koekange. Voor de nieuwbouw van de Kringloopwinkel is € 100.000,- subsidie verleend aan Stichting AMKS. De verwachting is dat in januari 2019 het nieuwe pand in gebruik kan worden genomen. Tot die tijd blijft de Kringloopwinkel open in het oude pand.

 

Ontmoet Oosteinde

Oosteinde organiseert een ontmoetingsdag voor inwoners en ondernemers. Op 26 mei 2018 staat Ontmoet Oosteinde gepland. Lokale ondernemers presenteren zich tijdens deze ontmoetingsdag met allerlei activiteiten. Het doel is dat inwoners en ondernemers elkaar beter leren kennen en daardoor beter weten te vinden, zodat inwoners vaker kiezen voor lokale producten of diensten. Eén van de activiteiten is de 'Social Sofa'. Dit is een bank die inwoners gaan mozaïeken. De Belangenvereniging Oosteinde ontvangt voor Ontmoet Oosteinde € 6.750,- subsidie.

 

Spelregels Initiatiefrijk De Wolden

Een initiatief moet vernieuwend zijn voor een dorp en breed gedragen worden. Een grote groep inwoners moet kunnen profiteren van het initiatief. Het initiatief moet bijdragen aan de leefbaarheid, sociale vitaliteit en/of sociale infrastructuur van het dorp. Initiatiefrijk De Wolden subsidieert maximaal 50% van een project tot een maximaal bedrag van € 100.000,-.

 

Aanvraag indienen

De gemeente denkt graag in een vroeg stadium met u mee, zowel over de inhoud als over de begroting. U kunt uw aanvraag indienen via dewolden.nl/initiatiefrijk.

 

Heeft u vragen heeft over Initiatiefrijk De Wolden, over het indienen van een aanvraag of wilt u een aanvraagformulier ontvangen? Neem dan contact op met Lisette Tijmens, via telefoonnummer 0528-291473 of via e-mail l.tijmens@dewoldenhoogeveen.nl. Ook wanneer u hulp nodig heeft bij het indienen van een aanvraag, of niet zeker weet of uw project wel past binnen deze subsidieregeling, kunt u contact opnemen.

 

Initiatiefrijk De Wolden

De gemeenteraad van De Wolden heeft, bij de behandeling van de begroting voor 2015, besloten meer ruimte te bieden aan initiatieven van inwoners. Ook provincie Drenthe levert een bijdrage. Jaarlijks stelt de provincie € 50.000,- beschikbaar aan gemeente De Wolden, die dit vervolgens inzet om inwoners financieel te steunen in de uitvoering van hun plannen.

Koninklijke Onderscheiding voor vertrekkend raadslid Erik Verheijen

Gemaakt: Woensdag, 28 maart 2018 03:47

DE WOLDEN - Dinsdagmiddag reikte burgemeester Roger de Groot een Koninklijke Onderscheiding uit aan vertrekkend raadslid Erik Verheijen (GroenLinks de Wolden). Dit gebeurde tijdens het officiële afscheid van de Gemeenteraad De Wolden.


Ook Henny Buld-Kist (Gemeentebelangen De Wolden) is benoemd als Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zij was door ziekte helaas afwezig en ontvangt de onderscheiding op een later moment.

Bedrijfsleven en overheid binden de strijd aan tegen nep helpdeskmedewerkers

Gemaakt: Woensdag, 28 maart 2018 17:13

NEDERLAND - In de strijd tegen internationale helpdeskfraude slaan de overheid en elf private partijen de handen ineen. Gezamenlijk nemen zij technische en financiële maatregelen om de oplichtingspraktijken te verstoren en zo goed als mogelijk te voorkomen. Woensdag 28 maart hebben de betrokken partijen een speciaal daartoe bestemde intentieverklaring getekend.


Alle partijen committeren zich eraan om vanuit hun eigen expertise bij te dragen aan een oplossing voor dit hardnekkige en wereldwijd fenomeen. Het gaat hierbij om het ontwikkelen van technische en financiële maatregelen om de oplichters te dwarsbomen.

 

Unieke samenwerking
Aan de publiek-private samenwerking doen verschillende private partijen mee, waaronder Microsoft Corporation, Teamviewer GmbH, KPN, VodafoneZiggo, Western Union Company, MoneyGram International, ABN AMRO, ING, Rabobank, de Volksbank en Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland. Namens de overheid zetten minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus, politechef van de Eenheid Rotterdam Frank Paauw, voorzitter van het College van procureurs-generaal Gerrit van der Burg en bestuurslid Henk Don van de Autoriteit Consument & Markt hun handtekening onder de intentieverklaring.

 

Nep-helpdeskmedewerkers
De fraudeurs bellen vaak vanuit landen als India en geven zich uit voor helpdeskmedewerkers van grote, bekende bedrijven, zoals Microsoft. Via verschillende werkwijzen weten zij zich vervolgens op slinkse wijze toegang te verschaffen tot de computer van het slachtoffer om die te bestelen. Het overgemaakte geld verdwijnt vaak pijlsnel naar het buitenland. In 2017 hebben alleen al in Nederland bijna 2.000 mensen aangifte bij de politie gedaan van dergelijke oplichters. Opvallend is dat 70 procent van de slachtoffers ouder is dan 50 jaar. Bij elkaar zijn de slachtoffers voor bijna 6 miljoen euro opgelicht. Eén slachtoffer werd voor maar liefst 98.000 euro gedupeerd.

 

Vertrouwen
Met hun oplichtingspraktijken bedreigen de criminelen het publieke vertrouwen in de veiligheid van de digitale wereld. Ook lopen legitieme private partijen het risico dat hun goede naam wordt aangetast, doordat de oplichters zich onrechtmatig uitgeven als vertegenwoordigers van het bedrijf of hun software misbruiken. Vandaar dat verschillende publieke en private partijen nu gezamenlijk de strijd aan gaan tegen deze fraudeurs. De samenwerking is uniek in de wereld.

 

Effectiever
Politiechef Frank Paauw is blij met deze publiek-private samenwerking. 'De aanpak van cybercrime gaat verder dan opsporing alleen. Andere interventies, zoals preventie en verstoren, zijn vaak effectiever. Dat geldt zeker ook voor de aanpak van de Tech Support Scam. Een samenwerking als deze, met publieke en private partners, is daarbij onmisbaar. Gezamenlijk kunnen we barrières voor de oplichters opwerpen en voorkomen dat er nóg meer mensen slachtoffer worden.'

Nieuwe wijkagenten in De Wolden

Gemaakt: Woensdag, 04 april 2018 16:09

DE WOLDEN - De dorpen Ruinen, Ansen, Echten en Eursinge hebben een nieuwe wijkagent. Na een waarnemende periode vanaf november 2015, houdt Albertje Lensen vanaf nu weer toezicht op dit gebied en werkt ze eraan om deze dorpen veilig en leefbaar te houden.


Met de komst van Albertje is ook de indeling van de andere wijken in De Wolden bekend. Vanaf nu is de verdeling wijkagenten als volgt:

 

Gebied Zuid:
Drikus Bakker: Zuidwolde, Alteveer, Kerkenveld, Linde, Drogteropslagen (links op de foto)
Pieter van der Veen: Fort, Veeningen, de Wijk (rechts op de foto)

 

Gebied Noord:
Tonnie Takens: Ruinerwold, Berghuizen, Oosteinde, Weerwille, Koekange / Koekangerveld (tweede van rechts op de foto)
Albertje Lensen: Ruinen, Ansen, Echten, Eursinge (tweede van links op de foto)

Babbeltruc bij seniorencomplex in Hoogeveen

Gemaakt: Dinsdag, 10 april 2018 17:11

HOOGEVEEN - Op maandag 9 april kwam bij de politie een melding binnen van een "babbeltruc" bij een seniorencomplex in Hoogeveen. Een aantal personen probeerden door middel van een smoes een woning in te komen, vermoedelijk met het doel om geld of spullen te stelen. In dit geval had de bewoner het in de gaten en heeft de personen weggestuurd. Graag geeft de politie u tips over het voorkomen van babbeltrucs.


Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters proberen mensen te beroven. De oplichters ogen vaak betrouwbaar. Ze komen aan de deur of spreken mensen aan op straat. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn of van de thuiszorg, dat ze de meterstand komen opnemen of ze vragen of hun kind bij u naar het toilet mag.


Hieronder alvast enkele tips:

 • Wees voorzichtig: open de deur niet helemaal en gebruik een kierstandhouder of deurketting.
 • Vraag altijd een legitimatiebewijs als iemand namens een instantie of bedrijf komt.
 • Medewerkers van banken, verzekeringsmaatschappijen, thuiszorginstellingen en dergelijke komen nooit zonder afspraak bij u thuis voor financiële zaken. Vraag hen later terug te komen en bel naar de instantie om hun verzoek te controleren.
 • Geef nooit uw pinpas en/of pincode af. Een bank of de politie vraagt daar nooit naar.
 • Bewaar altijd uw pinpas en pincode apart.


Laat onbekenden niet binnen, hoe betrouwbaar of onschuldig ze ook ogen. Er zijn verhalen bekend van kinderen die vragen of iemand wil meewerken aan een werkstuk en er vervolgens vandoor gaan met geld en sieraden. U kunt hen vragen terug te komen als u niet meer alleen thuis bent.

Het 8-vakkenspel

Gemaakt: Woensdag, 11 april 2018 18:56

DE WOLDEN - Het 8-vakkenspel wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd in gemeente De Wolden. Het 8-vakkenspel is een innovatief spel dat gespeeld kan worden door jong en oud. Het is een lekker actief spel, waarin je goed moet samenwerken met je partner om jullie vak te verdedigen.

 

Mirjam Pauwels, wethouder JOGG: "Met het 8-vakkenspel kunnen kinderen nog meer in beweging komen en lekker spelen. Het is een simpel, maar leuk spel waar iedereen aan mee kan doen. Dat is goed voor een sportieve en gezellige sfeer in de klas.''

 

Omdat het spel nog relatief onbekend was, hebben de medewerkers van JOGG-team De Wolden eerst het spel geïntroduceerd op de basisscholen voor de groepen 5 tot en met 8. Zo werden de regels aangepast per groep. De voorrondes zijn door de medewerkers van JOGG-team De Wolden in samenwerking met de vakleerkrachten gehouden tijdens de gymlessen. Van deze voorrondes gaan er twee tweetallen door naar de gemeentelijke finale.

 

Finale

In de finale strijden alle tweetallen per groep tegen elkaar voor de eerste plaats. Uiteindelijk is er, per groep, één tweetal als winnaar over. Naast het spelelement en de toernooiwinst is er ook aandacht voor een gezonde leefstijl. De finale vindt plaats op woensdag 25 april in sporthal De Slenken in de Wijk.

Fotowedstrijd De Wolden: 20 jaar actief en betrokken

Gemaakt: Woensdag, 11 april 2018 18:58

DE WOLDEN - In 2018 bestaat gemeente De Wolden 20 jaar. Daarom organiseren we een speciale fotowedstrijd. Het thema is 'actief en betrokken'.

 

Denk aan een foto die het ondernemersschap in De Wolden illustreert, of van een leuk initiatief of evenement. Winnende fotografen ontvangen een cadeaubon en natuurlijk: eeuwige roem!

 

Extra prijs voor ondernemers en verenigingen

"De Wolden is al 20 jaar een prachtige gemeente, ik verwacht dan ook veel mooie foto's. De Wolden biedt een unieke mix van rust en natuur aan de ene kant, en activiteit en ondernemerschap. Daar ben ik trots op en daarom is er een extra prijs bij deze fotowedstrijd. Als je namens een vereniging of bedrijf een foto instuurt, maak je kans op gratis publiciteit. Je mag dan in De Wolder Courant en via de social media van de gemeente eenmalig reclame maken of bijvoorbeeld een oproep plaatsen voor nieuwe leden. Succes!"

 

Burgemeester Roger de Groot.

 

Spelregels

 • Foto's graag per mail aanleveren: fotowedstrijd@dewolden.nl, met naam, telefoonnummer en eventueel een toelichting.
 • Het bestand mag tussen de 3 en 6 MB zijn.
 • We beoordelen foto's in JP(E)G, BMP, GIF of PNG.
 • Meer dan één foto mag.
 • U kunt foto's insturen tot en met zaterdag 5 mei 2018.
 • Ingestuurde foto's gebruiken we misschien ook in andere middelen van de gemeente (zoals de gemeentegids of folders). (!)
 • De winnaars worden begin juni bekend gemaakt.

Kunstwerk De Ontmoeting feestelijk onthuld

Gemaakt: Woensdag, 18 april 2018 20:40

RUINERWOLD - Donderdag 12 april is het kunstwerk De Ontmoeting in Ruinerwold feestelijk onthuld. Het kunstwerk is hersteld, nadat het eind 2016 was vernield en deels gestolen.

 

Het kunstwerk is niet precies hetzelfde. Het eerste was gemaakt van koper en de nieuwe is van staal. Het origineel is gemaakt door de inmiddels overleden kunstenaar Ruud de Windt, uit Den Helder. Zijn zoon, Gijs, hees de vlag samen met wethouder Mirjam Pauwels ter ere van deze herplaatsing. De Ontmoeting is teruggeplaatst op de oorspronkelijke plek, op een terp bij de Wold Aa en de Koekanger Aa.