Laatste alarmering:
Datum gisteren Tijd 22:51:23 Bon-inci-02 Br Container Kierewam Kerkenveld Epe 067632 Prio Middel Eenheid | Brandweer Epe (Bevelvoerder) NoordenOostGelderland
zondag 16 december 2018

Archief

Kom zaterdag 3 maart naar de open dag op de milieustraat!

Gemaakt: Vrijdag, 02 maart 2018 19:55

ZUIDWOLDE - Altijd al een afvalinzamelvrachtauto van binnen willen bekijken? Of bent u benieuwd hoe het achter de schermen van de milieustraat werkt? Of wilt u weten wat er met uw ingezamelde afval gebeurt? Kom dan morgen, zaterdag 3 maart, een kijkje nemen op onze nieuwe milieustraat!

 

Om 10.30 uur wordt de milieustraat geopend met een officiële handeling door wethouder Jan van 't Zand. Daarna is er voor jong en oud gelegenheid om een kijkje te nemen.

 

Deze partners zijn aanwezig:

 • SUEZ
 • Renewi / Van Gansewinkel
 • Vepa
 • IVN Regio Noord
 • Modulo Milieustraten
 • Sympany

 

Zij vertellen u graag over afval, recycling en duurzaamheid. Want daar draait het uiteindelijk om op de milieustraat!

De open dag is van 10.30 tot 13.00 uur aan de Slagendijk 11 in Zuidwolde. (Op deze dag kunt u geen afval brengen!)

Ruiter ernstig gewond na val van paard in Zuidwolde

Gemaakt: Zondag, 04 maart 2018 19:02

ZUIDWOLDE - Bij een ongeval met een paard op de Oosterweg in Zuidwolde is een ruiter ernstig gewond geraakt. Het slachtoffer kreeg na zijn val het paard boven op zich en raakte hierbij ernstig gewond.

 

De trauma helikopter kwam ter plaatse voor assistentie. Het slachtoffer is met spoed onder begeleiding van een politie auto naar het ziekenhuis gebracht.

Wethouder Jan van ’t Zand geeft startsein aanleg kunstgrasveld voetbalvereniging Vitesse’63

Gemaakt: Maandag, 05 maart 2018 19:04

KOEKANGE - Ondanks afgelaste wedstrijden op de zaterdagen gaf wethouder Jan van 't Zand, samen met voorzitter Jurrian Barelds, op maandag 5 maart het officiële startsein voor de aanleg van een kunstgrasveld op het sportpark in Koekange voor Vitesse '63.

 

"De aanleg van het kunstgrasveld betekent een enorme kwaliteitsimpuls voor de voetbalvereniging. Het veld is multifunctioneel, dus ook de scholen in het dorp kunnen er gebruik van maken'' aldus wethouder Jan van 't Zand.

 

De werkzaamheden voor de aanleg van het kunstgrasveld zijn, als de weersomstandigheden het toelaten, halverwege juli afgerond. Bij de start van het nieuwe voetbalseizoen kunnen de leden van de voetbalclub dan gebruik maken van het kunstgrasveld.

De Wolden start met twee buurtteams

Gemaakt: Vrijdag, 09 maart 2018 19:54

DE WOLDEN - In gemeente De Wolden zijn twee buurtteams gestart. Welzijn De Wolden, Actium, Cosis/Promens-Care, GGZ-Drenthe, Politie, gemeente (zoals het Centrum voor Jeugd en Gezin) en belangenorganisaties werken samen aan de ontwikkeling van 'vroegsignalering'.

 

De organisaties hopen dankzij de buurtteams eerder problematiek in de leefomgeving te signaleren en nog beter gezamenlijk aan oplossingen te kunnen werken.

 

Het startsein is gisteren feestelijk gegeven bij Het Hof in Koekange door wethouder Mirjam Pauwels. "Door deze vernieuwde werkvorm worden de lijntjes korter. Dat is gunstig voor onze inwoners. Zij hebben minder te maken met verschillende aanspreekpunten en organisaties die langs elkaar heen werken", aldus Pauwels.

 

Bewoners kunnen het buurtteam benaderen met alle vragen over welzijn, veiligheid en leefbaarheid. Pauwels: "Voor noodgevallen kunnen mensen natuurlijk bij 112 terecht en dat blijft zo. Maar minder spoedeisende zaken kunnen via het buurtteam lopen. Inwoners hoeven bij twijfel niet meer zelf uit te vinden bij welke instantie ze moeten zijn."

 

Twee teams

In De Wolden starten twee buurtteams, één buurtteam noord van de A28 en één buurtteam zuid van de A28. In de buurtteams zitten in ieder geval de buurtwerker (welzijn), wijkagent, wijkbeheerder (gemeente), de bewonersconsulent van Actium en medewerkers van GGZ-Drenthe en Cosis.

 

Ook inwoners zelf krijgen in deze buurtteams een plek. Zij helpen de organisaties om uitdagingen in de woon- en leefomgeving te bespreken en te werken aan oplossingen.

 

De nieuwe teams zijn bereikbaar via het emailadres: buurtteam@dewolden.nl.

Schuldhulpverlening. Hoe zit dat?

Gemaakt: Woensdag, 14 maart 2018 17:32

DE WOLDEN - De gemeente kan u helpen als u financiële problemen of schulden heeft. Wij denken met u mee bij het oplossen van uw problemen. Samen met u gaan we op zoek naar de oorzaak en mogelijke oplossingen van bijvoorbeeld uw schulden. Verschillende organisaties werken met ons samen aan schuldhulpverlening.

 

Neem gerust contact op!

Hebt u vragen, of twijfelt u of u een beroep kunt doen op schuldhulpverlening? Neem dan gerust contact op! Bel naar 14 0528 voor een afspraak. We zijn bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 17.00 uur en op vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur.

 

Meer informatie

Op deze site kunt bij 'Wonen en Leven' onder de knop 'Grip op je Knip' alvast meer lezen over schuldhulpverlening.

Dode bij aanrijding tussen auto en trein in Echten

Gemaakt: Donderdag, 15 maart 2018 15:56

ECHTEN - Bij een aanrijding tussen een trein en een auto bij het Drentse Echten is een dode gevallen. Het ongeluk heeft plaatsgevonden op de Velingweg in Echten om ongeveer 08.45 uur. De politie doet onderzoek naar de toedracht.

 

Het slachtoffer is een 57-jarige man uit Hoogeveen.

 

Het treinverkeer tussen Meppel en Hoogeveen is door het ongeluk lange tijd gestremd geweest.

Bouw appartementen Ruinen gaat van start

Gemaakt: Donderdag, 15 maart 2018 18:21

RUINEN - De appartementen die gepland staan op de voormalige SNS-locatie in Ruinen, worden vanaf komende zomer gebouwd. Acht van de negen appartementen zijn verkocht of onder optie en ook voor de twee commerciële ruimten is belangstelling.

 

Sloop SNS-locatie

In september 2017 is begonnen met de sloop van de voormalige SNS-bank. Deze werkzaamheden zijn in de loop van het najaar afgerond. Tegelijkertijd heeft aannemersbedrijf Bramer BV uit Vriezenveen, die verantwoordelijk is voor de bouw van de appartementen, gewerkt aan de voorbereidingen.

 

Centrumplan Ruinen

De herontwikkeling van de locatie aan de Kaamp en de Brink is de afsluiting van het centrumplan Ruinen. Met de uitvoering van het centrumplan is de leefbaarheid van Ruinen vergroot en is een bijdrage geleverd aan de toekomstbestendigheid van het dorp.

De Wolden gaat voor 66 procent opkomst

Gemaakt: Donderdag, 15 maart 2018 18:23

DE WOLDEN - Gemeente De Wolden heeft de afgelopen weken vol ingezet op de opkomst bevorderende campagne '1 Stem van jou stuurt De Wolden aan'.

 

Burgemeester Roger de Groot: "We vinden het enorm belangrijk om onze inwoners te informeren over de invloed die zij hebben op het beleid van gemeente De Wolden. En daarmee dus direct op hun eigen dorp, hun eigen leefomgeving." Met de inspanningen van de campagne gaat De Wolden voor een opkomstpercentage van 66% tijdens de gemeenteraadsverkiezingen volgende week.

 

Verschuiving van taken

Gemeenten krijgen steeds meer taken die eerder door het Rijk werden uitgevoerd. Bijvoorbeeld de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo), maar ook jeugdzorg, de huisvesting van statushouders en de begeleiding van mensen met een beperking naar de arbeidsmarkt. Griffier Josee Gehrke: "De gemeenteraadsverkiezingen worden voor inwoners dus steeds belangrijker! Om woensdag 21 maart zo veel mogelijk mensen naar de stembus te krijgen, hebben we de afgelopen tijd veel aan opkomstbevordering gedaan."

 

Gemeente op eigen kracht

De Wolden is in 1998 ontstaan op eigen kracht; 'de gemeente die eigenlijk niet gepland was'. En nog typeert die eigen kracht de inwoners van De Wolden. Roger de Groot: "Neem als voorbeeld de 72 maatschappelijke initiatieven vanuit de samenleving die we via Initiatiefrijk De Wolden hebben ondersteund. Onze gemeenteraad heeft dit de afgelopen jaren mogelijk gemaakt door ruim 1 miljoen euro beschikbaar te stellen."

 

Online campagne

Om inwoners beter te bereiken, heeft de gemeente een (grotendeels) online campagne opgezet. Josee Gehrke: "We weten dat veel van onze inwoners gebruik maken van sociale media, zoals Facebook. Om hen op een laagdrempelige manier te vertellen waarom het zo belangrijk is om te gaan stemmen, hebben we hier heel veel gebruik van gemaakt." De online campagne is gebaseerd op cijfers die voor De Wolden van belang zijn. Zo kwam het getal 1761 voorbij, dat staat voor het aantal jongeren in de leeftijdscategorie 18 tot 24 jaar in de gemeente. Deze jongeren zijn een belangrijke doelgroep voor de online campagne. Roger de Groot: "Daarom wordt niet alleen via Facebook en Twitter, maar juist ook via Instagram de boodschap uitgedragen: '1 stem van jou stuurt De Wolden aan'. Deze boodschap wordt wekelijks extra ondersteund door een kort filmpje met de burgemeester.

 

Verkiezingskrant, dewoldenstemt.nl en slotdebat

Naast de inzet via sociale media is een verkiezingskrant De Wolden gemaakt, die huis-aan-huis is verspreid. In deze krant staan de speerpunten per partij en wordt uitgelegd hoe stemmen nu precies werkt. En de speciale website dewoldenstemt.nl staat sinds januari weer online; iedere dag actueel met nieuwsberichten en de agenda met verschillende verkiezingsactiviteiten. Als afsluiting organiseert de griffie van De Wolden een groot slotdebat in het gemeentehuis. Josee Gehrke: "Onder leiding van Roderik van Grieken van het Nederlands Debat Instituut gaan onze zeven lijsttrekkers voor de laatste keer met elkaar in debat. Iedereen is welkom vanaf 19.00 uur!"

Politiek Café in De Wolden: de uitslagen

Gemaakt: Vrijdag, 16 maart 2018 18:27

ZUIDWOLDE - Woensdag 21 maart organiseert gemeente De Wolden vanaf 21.30 uur een Politiek Café in de raadzaal van het gemeentehuis. De (tussentijdse) uitslagen worden dan gepresenteerd door Jeanette Brouwer, in samenwerking met burgemeester Roger de Groot.

 

Tijdens de avond vertellen verschillende gasten over de campagnes, de verkiezingsdag, het stemmen tellen, etc. Verder is er live muziek van gitarist Marius Klein.

 

Welkom!

Inwoners zijn van harte welkom om naar het Politiek Café te komen en live de voorlopige uitslagen te horen. De definitieve uitslag wordt vrijdag 23 maart om 10.00 uur bekend gemaakt.

 

Opkomst bevorderende campagne

Om inwoners beter te bereiken, heeft de gemeente een (grotendeels) online campagne opgezet. Veel inwoners maken gebruik maken van sociale media, zoals Facebook. Om hen op een laagdrempelige manier te vertellen waarom het zo belangrijk is om te gaan stemmen, heeft De Wolden hier heel veel gebruik van gemaakt.


Naast de inzet via sociale media is een verkiezingskrant De Wolden gemaakt, die huis-aan-huis is verspreid. En de speciale website dewoldenstemt.nl staat sinds januari weer online. Als afsluiting organiseerde de griffie van De Wolden op 15 maart een groot slotdebat in het gemeentehuis.

 

Live via DNO StreekTV

DNO StreekTV zendt het Politiek Café live uit via de kabel en internet.

Chalet in Zuidwolde gaat in vlammen op

Gemaakt: Zaterdag, 17 maart 2018 22:18

ZUIDWOLDE - Een chalet aan de Drogterweg in Zuidwolde, die voor tijdelijke huisvesting dienst deed, is zaterdag 17 maart tot de grond toe afgebrand. De brandweer kon voorkomen dat de vlammen oversloegen naar een naast gelegen schuur.

 

Over de oorzaak van de brand is niets bekend.

Auto belandt in de vangrail op de A28 bij Zuidwolde

Gemaakt: Maandag, 19 maart 2018 17:16

ZUIDWOLDE - Op de A28 ter hoogte van Zuidwolde is maandagmiddag een personenauto in de vangrails beland.

 

Door nog onbekende oorzaak raakte de bestuurder de macht over het stuur kwijt en tolde de vangrails in. De bestuurder is voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis. Door het ongeval is een rijbaan afgesloten en ontstond er een file van 2 kilometer.

Bruggenbouwer Carolien Slager strijdt tegen laaggeletterdheid

Gemaakt: Maandag, 19 maart 2018 18:15

DE WOLDEN - Laaggeletterden beheersen de taal onvoldoende om zich zelfstandig te kunnen redden in de maatschappij. Dit heeft een enorme impact op hun leven en zelfredzaamheid. Om dit probleem aan te pakken zijn verschillende initiatieven opgezet.

 

Deze initiatieven helpen om laaggeletterden te vinden en ze te stimuleren om er iets aan te doen. Een voorbeeld van een initiatief is van Carolien Slager, manager Geboortezorg bij De Kraamvogel. Zij is dit jaar uitgeroepen tot één van de drie TaalHelden, ze ontving de prijs voor bruggenbouwer uit handen van H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden. Een bruggenbouwer is iemand die door bijzondere inzet een geletterde samenleving dichterbij brengt.

 

Carolien Slager is samen met haar organisatie De Kraamvogel gestart met cursussen om laaggeletterdheid te signaleren. "Dit komt bij een gezin heel dichtbij en sneller ter sprake. Het is een mooie brug om te signaleren en te stimuleren. Verhalen vertellen aan kinderen en taal is belangrijk," aldus Carolien Slager.

 

Laaggeletterden

In Nederland zijn ongeveer 2,5 miljoen volwassenen die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Daarnaast worden er in Nederland brieven en mails op hoog niveau geschreven. Carolien Slager: "Als iemand de taal moeilijk begrijpt en het niet kan lezen, legt iemand de brief of mail al snel weg. Het is belangrijk dat mensen zich kunnen redden in de maatschappij. Onze wereld zit geletterd in elkaar."

 

De Kraamvogel

Door de samenwerking tussen De Kraamvogel en Stichting Lezen en Schrijven kan de doelgroep eerder in kaart worden gebracht. De doelgroep bestaat uit ouders van 18 tot 35 jaar met kinderen tussen de 0-4 jaar. Kraamverzorgenden worden geschoold en leren tijdens deze scholing verschillende trucjes om laaggeletterdheid te signaleren en bespreekbaar te maken. Wanneer iemand ermee aan de slag wil, verwijzen de kraamverzorgenden diegene door naar het Taalhuis. "Kinderen worden minder vaak voorgelezen blijkt uit onderzoek. Taal moet je onderhouden, anders verwatert het," vertelt Carolien Slager, "Kraamverzorgenden maken notities en dit moeten de ouders ook bijhouden. Een moeder van een pasgeboren baby begreep niet goed wat er stond, maar durfde hier niets van te zeggen. De kraamverzorgende heeft het bespreekbaar gemaakt en zei dat de vrouw niet de enige was. Op deze manier heeft ze de vrouw geholpen en daarbij ook meteen haar gezin."

 

Goede start

Sinds kort is Carolien projectlid van 'Goede start'. Het project Goede Start is een samenwerking tussen gemeente Hoogeveen, Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), verloskundigen, kraamverzorgenden en de moeder- en kind zorg van Bethesda. Het doel van Goede Start is om de signaleringsfunctie op een hoger niveau te krijgen. Uit cijfers blijkt dat laaggeletterdheid nog steeds niet goed gesignaleerd wordt.

 

Taalheldenprijzen

Carolien Slager heeft met haar strijd tegen laaggeletterdheid de prijs voor bruggenbouwer gewonnen. Door haar inzet kan al vanaf het prilste begin worden voorkomen dat kinderen op latere leeftijd laaggeletterd worden. "Het is een enorme waardering. Het voelt als een ambassadeursfunctie. Er is in Nederland al zoveel bedacht, het zou zonde zijn als we opnieuw het wiel uitvinden. Daarom is het goed dat we met elkaar samenwerken op hoog niveau. Het voelt als een missie om hier mee door te gaan," aldus Carolien Slager. "Het onderwerp staat meer op de kaart." De provincie Drenthe heeft dit jaar twee van de drie taalheldenprijzen mee naar huis gekregen. De andere TaalHeld is Anne Agema uit Eelde, zij won in de categorie taalbegeleider.

Belangrijke informatie voor Wmo-pashouders over vervoer

Gemaakt: Dinsdag, 20 maart 2018 18:59

DE WOLDEN - Vanaf maandag 9 april 2018 rijdt een ander taxibedrijf in gemeente De Wolden.

 

Alle gemeenten in Groningen en Drenthe hebben besloten te gaan samenwerken voor het vervoer in de regio. Er is een overkoepelende organisatie gevormd onder de naam Publiek Vervoer.
Tot nu toe verzorgde Connexxion het Wmo-vervoer in De Wolden. Dit wordt DVG Personen vervoer. Zij werken samen met onder andere Taxicentrale Zwolle en Dorenbos.

 

Let in maart op uw brievenbus!

Alle reizigers die een Wmo-pas hebben, krijgen een nieuwe vervoerpas en een informatiepakket thuisgestuurd. Uw oude pas is vanaf 9 april niet meer geldig. Bent u pashouder en heeft u op 3 april nog geen pakket ontvangen? Neem dan contact op met de gemeente. Vanaf 9 april rijdt Publiek Vervoer (DVG) u naar de gewenste bestemming!

Kunstwerk 'De Ontmoeting' terug naar Ruinerwold

Gemaakt: Donderdag, 22 maart 2018 15:30

RUINERWOLD - Vanaf maandag 26 maart wordt het kunstwerk 'De Ontmoeting' in Ruinerwold teruggeplaatst. Het is vernieuwd nadat het eind 2016 is vernield en deels gestolen. Het kunstwerk is hersteld met materiaal dat niet interessant is voor dieven.


Het beeld wordt teruggeplaatst op de oorspronkelijke plek, op een terp bij de Wold Aa en de Koekanger Aa. Voor het terugplaatsen worden speciale rijplaten neergelegd. Het verkeer heeft geen last van de werkzaamheden.


De foto's zijn recent gemaakt in de werkplaats. In april volgt de officiële onthulling van 'De Ontmoeting'!

Initiatiefrijk De Wolden

Gemaakt: Dinsdag, 27 maart 2018 19:58

DE WOLDEN - Inwoners hebben weer mooie plannen voor vrijwilligerswerk en ontmoeting.

 

Kringloopwinkel Ruinerwold/Koekange

De Kringloopwinkel in Ruinerwold is nu nog gehuisvest in een oud pand aan de Hoge Akkers. Dit pand verkeert in zeer slechte staat en voldoet niet meer. Vrijwilligers kunnen er niet meer verantwoord werken. Nieuwbouw moet ervoor zorgen dat de vrijwilligers door kunnen gaan met hun goede werk. De Stichting AMKS (Aktief voor Muziek, Kerk en Samenleving) beheert de Kringloopwinkel. De opbrengst van de Kringloopwinkel gaat naar muziekvereniging De Bergklanken en via de diaconieën naar (lokale) initiatieven zoals De Voedselbank, het Hospice, Verzorgingshuis Vonder, het voetbalveldje in Oosteinde, kinderclubwerk Koekange en Hof van Koekange. Voor de nieuwbouw van de Kringloopwinkel is € 100.000,- subsidie verleend aan Stichting AMKS. De verwachting is dat in januari 2019 het nieuwe pand in gebruik kan worden genomen. Tot die tijd blijft de Kringloopwinkel open in het oude pand.

 

Ontmoet Oosteinde

Oosteinde organiseert een ontmoetingsdag voor inwoners en ondernemers. Op 26 mei 2018 staat Ontmoet Oosteinde gepland. Lokale ondernemers presenteren zich tijdens deze ontmoetingsdag met allerlei activiteiten. Het doel is dat inwoners en ondernemers elkaar beter leren kennen en daardoor beter weten te vinden, zodat inwoners vaker kiezen voor lokale producten of diensten. Eén van de activiteiten is de 'Social Sofa'. Dit is een bank die inwoners gaan mozaïeken. De Belangenvereniging Oosteinde ontvangt voor Ontmoet Oosteinde € 6.750,- subsidie.

 

Spelregels Initiatiefrijk De Wolden

Een initiatief moet vernieuwend zijn voor een dorp en breed gedragen worden. Een grote groep inwoners moet kunnen profiteren van het initiatief. Het initiatief moet bijdragen aan de leefbaarheid, sociale vitaliteit en/of sociale infrastructuur van het dorp. Initiatiefrijk De Wolden subsidieert maximaal 50% van een project tot een maximaal bedrag van € 100.000,-.

 

Aanvraag indienen

De gemeente denkt graag in een vroeg stadium met u mee, zowel over de inhoud als over de begroting. U kunt uw aanvraag indienen via dewolden.nl/initiatiefrijk.

 

Heeft u vragen heeft over Initiatiefrijk De Wolden, over het indienen van een aanvraag of wilt u een aanvraagformulier ontvangen? Neem dan contact op met Lisette Tijmens, via telefoonnummer 0528-291473 of via e-mail l.tijmens@dewoldenhoogeveen.nl. Ook wanneer u hulp nodig heeft bij het indienen van een aanvraag, of niet zeker weet of uw project wel past binnen deze subsidieregeling, kunt u contact opnemen.

 

Initiatiefrijk De Wolden

De gemeenteraad van De Wolden heeft, bij de behandeling van de begroting voor 2015, besloten meer ruimte te bieden aan initiatieven van inwoners. Ook provincie Drenthe levert een bijdrage. Jaarlijks stelt de provincie € 50.000,- beschikbaar aan gemeente De Wolden, die dit vervolgens inzet om inwoners financieel te steunen in de uitvoering van hun plannen.

Koninklijke Onderscheiding voor vertrekkend raadslid Erik Verheijen

Gemaakt: Woensdag, 28 maart 2018 03:47

DE WOLDEN - Dinsdagmiddag reikte burgemeester Roger de Groot een Koninklijke Onderscheiding uit aan vertrekkend raadslid Erik Verheijen (GroenLinks de Wolden). Dit gebeurde tijdens het officiële afscheid van de Gemeenteraad De Wolden.


Ook Henny Buld-Kist (Gemeentebelangen De Wolden) is benoemd als Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zij was door ziekte helaas afwezig en ontvangt de onderscheiding op een later moment.

Bedrijfsleven en overheid binden de strijd aan tegen nep helpdeskmedewerkers

Gemaakt: Woensdag, 28 maart 2018 17:13

NEDERLAND - In de strijd tegen internationale helpdeskfraude slaan de overheid en elf private partijen de handen ineen. Gezamenlijk nemen zij technische en financiële maatregelen om de oplichtingspraktijken te verstoren en zo goed als mogelijk te voorkomen. Woensdag 28 maart hebben de betrokken partijen een speciaal daartoe bestemde intentieverklaring getekend.


Alle partijen committeren zich eraan om vanuit hun eigen expertise bij te dragen aan een oplossing voor dit hardnekkige en wereldwijd fenomeen. Het gaat hierbij om het ontwikkelen van technische en financiële maatregelen om de oplichters te dwarsbomen.

 

Unieke samenwerking
Aan de publiek-private samenwerking doen verschillende private partijen mee, waaronder Microsoft Corporation, Teamviewer GmbH, KPN, VodafoneZiggo, Western Union Company, MoneyGram International, ABN AMRO, ING, Rabobank, de Volksbank en Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland. Namens de overheid zetten minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus, politechef van de Eenheid Rotterdam Frank Paauw, voorzitter van het College van procureurs-generaal Gerrit van der Burg en bestuurslid Henk Don van de Autoriteit Consument & Markt hun handtekening onder de intentieverklaring.

 

Nep-helpdeskmedewerkers
De fraudeurs bellen vaak vanuit landen als India en geven zich uit voor helpdeskmedewerkers van grote, bekende bedrijven, zoals Microsoft. Via verschillende werkwijzen weten zij zich vervolgens op slinkse wijze toegang te verschaffen tot de computer van het slachtoffer om die te bestelen. Het overgemaakte geld verdwijnt vaak pijlsnel naar het buitenland. In 2017 hebben alleen al in Nederland bijna 2.000 mensen aangifte bij de politie gedaan van dergelijke oplichters. Opvallend is dat 70 procent van de slachtoffers ouder is dan 50 jaar. Bij elkaar zijn de slachtoffers voor bijna 6 miljoen euro opgelicht. Eén slachtoffer werd voor maar liefst 98.000 euro gedupeerd.

 

Vertrouwen
Met hun oplichtingspraktijken bedreigen de criminelen het publieke vertrouwen in de veiligheid van de digitale wereld. Ook lopen legitieme private partijen het risico dat hun goede naam wordt aangetast, doordat de oplichters zich onrechtmatig uitgeven als vertegenwoordigers van het bedrijf of hun software misbruiken. Vandaar dat verschillende publieke en private partijen nu gezamenlijk de strijd aan gaan tegen deze fraudeurs. De samenwerking is uniek in de wereld.

 

Effectiever
Politiechef Frank Paauw is blij met deze publiek-private samenwerking. 'De aanpak van cybercrime gaat verder dan opsporing alleen. Andere interventies, zoals preventie en verstoren, zijn vaak effectiever. Dat geldt zeker ook voor de aanpak van de Tech Support Scam. Een samenwerking als deze, met publieke en private partners, is daarbij onmisbaar. Gezamenlijk kunnen we barrières voor de oplichters opwerpen en voorkomen dat er nóg meer mensen slachtoffer worden.'

Nieuwe wijkagenten in De Wolden

Gemaakt: Woensdag, 04 april 2018 16:09

DE WOLDEN - De dorpen Ruinen, Ansen, Echten en Eursinge hebben een nieuwe wijkagent. Na een waarnemende periode vanaf november 2015, houdt Albertje Lensen vanaf nu weer toezicht op dit gebied en werkt ze eraan om deze dorpen veilig en leefbaar te houden.


Met de komst van Albertje is ook de indeling van de andere wijken in De Wolden bekend. Vanaf nu is de verdeling wijkagenten als volgt:

 

Gebied Zuid:
Drikus Bakker: Zuidwolde, Alteveer, Kerkenveld, Linde, Drogteropslagen (links op de foto)
Pieter van der Veen: Fort, Veeningen, de Wijk (rechts op de foto)

 

Gebied Noord:
Tonnie Takens: Ruinerwold, Berghuizen, Oosteinde, Weerwille, Koekange / Koekangerveld (tweede van rechts op de foto)
Albertje Lensen: Ruinen, Ansen, Echten, Eursinge (tweede van links op de foto)

Babbeltruc bij seniorencomplex in Hoogeveen

Gemaakt: Dinsdag, 10 april 2018 17:11

HOOGEVEEN - Op maandag 9 april kwam bij de politie een melding binnen van een "babbeltruc" bij een seniorencomplex in Hoogeveen. Een aantal personen probeerden door middel van een smoes een woning in te komen, vermoedelijk met het doel om geld of spullen te stelen. In dit geval had de bewoner het in de gaten en heeft de personen weggestuurd. Graag geeft de politie u tips over het voorkomen van babbeltrucs.


Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters proberen mensen te beroven. De oplichters ogen vaak betrouwbaar. Ze komen aan de deur of spreken mensen aan op straat. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn of van de thuiszorg, dat ze de meterstand komen opnemen of ze vragen of hun kind bij u naar het toilet mag.


Hieronder alvast enkele tips:

 • Wees voorzichtig: open de deur niet helemaal en gebruik een kierstandhouder of deurketting.
 • Vraag altijd een legitimatiebewijs als iemand namens een instantie of bedrijf komt.
 • Medewerkers van banken, verzekeringsmaatschappijen, thuiszorginstellingen en dergelijke komen nooit zonder afspraak bij u thuis voor financiële zaken. Vraag hen later terug te komen en bel naar de instantie om hun verzoek te controleren.
 • Geef nooit uw pinpas en/of pincode af. Een bank of de politie vraagt daar nooit naar.
 • Bewaar altijd uw pinpas en pincode apart.


Laat onbekenden niet binnen, hoe betrouwbaar of onschuldig ze ook ogen. Er zijn verhalen bekend van kinderen die vragen of iemand wil meewerken aan een werkstuk en er vervolgens vandoor gaan met geld en sieraden. U kunt hen vragen terug te komen als u niet meer alleen thuis bent.

Het 8-vakkenspel

Gemaakt: Woensdag, 11 april 2018 18:56

DE WOLDEN - Het 8-vakkenspel wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd in gemeente De Wolden. Het 8-vakkenspel is een innovatief spel dat gespeeld kan worden door jong en oud. Het is een lekker actief spel, waarin je goed moet samenwerken met je partner om jullie vak te verdedigen.

 

Mirjam Pauwels, wethouder JOGG: "Met het 8-vakkenspel kunnen kinderen nog meer in beweging komen en lekker spelen. Het is een simpel, maar leuk spel waar iedereen aan mee kan doen. Dat is goed voor een sportieve en gezellige sfeer in de klas.''

 

Omdat het spel nog relatief onbekend was, hebben de medewerkers van JOGG-team De Wolden eerst het spel geïntroduceerd op de basisscholen voor de groepen 5 tot en met 8. Zo werden de regels aangepast per groep. De voorrondes zijn door de medewerkers van JOGG-team De Wolden in samenwerking met de vakleerkrachten gehouden tijdens de gymlessen. Van deze voorrondes gaan er twee tweetallen door naar de gemeentelijke finale.

 

Finale

In de finale strijden alle tweetallen per groep tegen elkaar voor de eerste plaats. Uiteindelijk is er, per groep, één tweetal als winnaar over. Naast het spelelement en de toernooiwinst is er ook aandacht voor een gezonde leefstijl. De finale vindt plaats op woensdag 25 april in sporthal De Slenken in de Wijk.

Fotowedstrijd De Wolden: 20 jaar actief en betrokken

Gemaakt: Woensdag, 11 april 2018 18:58

DE WOLDEN - In 2018 bestaat gemeente De Wolden 20 jaar. Daarom organiseren we een speciale fotowedstrijd. Het thema is 'actief en betrokken'.

 

Denk aan een foto die het ondernemersschap in De Wolden illustreert, of van een leuk initiatief of evenement. Winnende fotografen ontvangen een cadeaubon en natuurlijk: eeuwige roem!

 

Extra prijs voor ondernemers en verenigingen

"De Wolden is al 20 jaar een prachtige gemeente, ik verwacht dan ook veel mooie foto's. De Wolden biedt een unieke mix van rust en natuur aan de ene kant, en activiteit en ondernemerschap. Daar ben ik trots op en daarom is er een extra prijs bij deze fotowedstrijd. Als je namens een vereniging of bedrijf een foto instuurt, maak je kans op gratis publiciteit. Je mag dan in De Wolder Courant en via de social media van de gemeente eenmalig reclame maken of bijvoorbeeld een oproep plaatsen voor nieuwe leden. Succes!"

 

Burgemeester Roger de Groot.

 

Spelregels

 • Foto's graag per mail aanleveren: fotowedstrijd@dewolden.nl, met naam, telefoonnummer en eventueel een toelichting.
 • Het bestand mag tussen de 3 en 6 MB zijn.
 • We beoordelen foto's in JP(E)G, BMP, GIF of PNG.
 • Meer dan één foto mag.
 • U kunt foto's insturen tot en met zaterdag 5 mei 2018.
 • Ingestuurde foto's gebruiken we misschien ook in andere middelen van de gemeente (zoals de gemeentegids of folders). (!)
 • De winnaars worden begin juni bekend gemaakt.

Kunstwerk De Ontmoeting feestelijk onthuld

Gemaakt: Woensdag, 18 april 2018 20:40

RUINERWOLD - Donderdag 12 april is het kunstwerk De Ontmoeting in Ruinerwold feestelijk onthuld. Het kunstwerk is hersteld, nadat het eind 2016 was vernield en deels gestolen.

 

Het kunstwerk is niet precies hetzelfde. Het eerste was gemaakt van koper en de nieuwe is van staal. Het origineel is gemaakt door de inmiddels overleden kunstenaar Ruud de Windt, uit Den Helder. Zijn zoon, Gijs, hees de vlag samen met wethouder Mirjam Pauwels ter ere van deze herplaatsing. De Ontmoeting is teruggeplaatst op de oorspronkelijke plek, op een terp bij de Wold Aa en de Koekanger Aa.

Inwoners De Wolden voelen zich verantwoordelijk

Gemaakt: Vrijdag, 20 april 2018 21:07

DE WOLDEN - De Open Brief aan inwoners van de nieuwe gemeenteraad in De Wolden heeft een kleine 100 reacties opgeleverd. Raadsgriffier Josee Gehrke: "Bijna 100 persoonlijke reacties van betrokken inwoners, we vinden het geweldig dat mensen zo begaan zijn met De Wolden!"

 

In een periode van drie weken is de Open Brief onder 10.000 huishoudens verspreid. Iedereen is ruimte gegeven om te reageren. Informateur Frits Alberts: 'We realiseren ons dat de tijd krap was voor de Woldenaren om te reageren, maar dat was het ook om zo´n proces goed in te richten en uit te voeren."

 

Aandacht voor alle thema's

In het Raadsbreed programma 2018-2022 'Samen Verantwoordelijk' heeft de gemeenteraad vijf thema's benoemd waar hij, samen met de inwoners, mee aan de slag wil: dienstverlening, omgevingsvisie, bereikbaarheid, duurzaamheid en maatschappelijke participatie en zelfredzaamheid. Op alle thema's zijn reacties binnengekomen. Josee Gehrke: "Mooie reacties, heel divers, met volop suggesties, maar ook kritische noten! Qua inhoud soms vanuit problemen geschreven, maar ook vanuit idealen voor de toekomst van De Wolden. Soms over het eigen straatje, maar ook voor de ander iets willen betekenen. Kortom, zeer de moeite waard om als gemeentebestuur verder mee te gaan!"

 

Hoe nu verder?

Alle mensen die hebben gereageerd, hebben een (digitale) bevestiging ontvangen, waarin ze heel hartelijk bedankt worden voor hun input en de moeite die ze hebben genomen. Zij hebben ook de vraag gekregen of de raad hen nog eens mag benaderen. Bijvoorbeeld om mee te denken over de invulling van de dialoogbijeenkomsten of voor het leveren van input en suggesties in aanloop naar raadsbesluiten.

 

De klachten en/of vragen, die ook via het speciale e-mailadres binnen kwamen, worden intern door de gemeentelijke organisatie opgepakt.

 

Raadsbrede 'beweging'

De gemeenteraad van De Wolden besprak het Raadsbreed Programma op donderdag 19 april 2018. Tijdens deze vergadering is het programma definitief vastgesteld. Ook nam de raad het besluit inwoners blijvend te betrekken bij de uitvoering van het programma. Griffier Josee Gehrke: "Het zou toch prachtig zijn als er een 'raadsbrede beweging' ontstaat van samen De Wolden besturen: écht Samen Verantwoordelijk!"

 

Achtergrondinformatie

In de eerste raadsvergadering van de nieuwe raad op 29 maart is besloten om alle inwoners van De Wolden een Open Brief te sturen. Na de installatie van de gemeenteraad debatteerden de raadsleden met elkaar over het Raadsbreed programma 'Samen Verantwoordelijk'. Onderdeel hiervan is de open brief met een oproep aan de Woldense samenleving om met de raad mee te denken. Welke thema's vinden zij belangrijk? Waar moet de prioriteit de komende vier jaar worden gelegd?

Project ‘dode hoek’ voor leerlingen uit Koekange

Gemaakt: Maandag, 23 april 2018 21:40

KOEKANGE - Onlangs is het lesprogramma over de dode hoek in het verkeer gestart voor de groepen 7 en 8 van basisscholen Prins Johan Friso en de Rozebottel in Koekange. Scholen in de provincie Drenthe krijgen dit jaar opnieuw het project aangeboden om de dode hoek onder de aandacht te brengen bij leerlingen. Dat is belangrijk, omdat de dode hoek een gevaarlijke plek is in het verkeer.

 

Het project bestaat uit verschillende onderdelen. Leerlingen beginnen en eindigen met het invullen van een online vragenlijst. Hierna kijken de leerlingen naar een verkeersfilm en bespreken ze klassikaal wat er goed ging in de film en wat niet. Daarna is het tijd om een kijkje te nemen in en om de cabine van een echte vrachtwagen! Op deze manier ervaren leerlingen wat een chauffeur wel en niet kan zien. De les wordt afgesloten met een praktijkopdracht, waarbij leerlingen in een gesimuleerde verkeerssituatie met de vrachtauto kunnen laten zien hoe zij in een dergelijke situatie zouden handelen op de fiets. De boodschap hierbij is: blijf rechts en ruim achter de vrachtauto rijden. Als jij de chauffeur kan zien, dan kan hij jou ook zien. Ieder slachtoffer is er één te veel, daarom Samen richting Nul verkeersslachtoffers! (www.samenrichtingnul.nl)

 

Effectmeting

Door het invullen van de vragenlijsten wordt de kennis over en het gedrag van de leerlingen in het verkeer gemeten. De resultaten geven zo ook een beeld van de effecten van dit project. Op basis daarvan kunnen de verschillende onderdelen eventueel aangepast worden. Meer weten of wilt u dit project ook op uw basisschool inzetten? Kijk op www.blijfuitdedodehoek.nl.

Nationale Herdenking op vrijdag 4 mei 2018

Gemaakt: Woensdag, 25 april 2018 18:49

DE WOLDEN - Op vrijdag 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats. De gemeente verzoekt u hiermee rekening te houden. Op verschillende locaties in De Wolden vinden herdenkingsbijeenkomsten plaats. Belangstellenden zijn van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.

Herdenkingsbijeenkomst in Ruinerwold

In Ruinerwold vindt om 19.25 uur een herdenkingsbijeenkomst plaats in de Nederlands Hervormde Kerk. Na de bijeenkomst in de kerk is er om 19.50 uur een stille tocht naar het grafmonument op de begraafplaats. Na de 'The last post' door muziekvereniging Sempre Sereno, volgen twee minuten stilte en vervolgens het Wilhelmus. Hierna vinden de kransleggingen plaats en is er gelegenheid tot het leggen van bloemen. Ook het vorig jaar onthulde monument voor de bemanning van de Halifax Mk II JD314 bommenwerper wordt bij de herdenking betrokken. Wethouder Mirjam Pauwels is hierbij aanwezig.

 

Herdenkingsbijeenkomst in Koekange

In Koekange start om 19.30 uur een herdenkingsbijeenkomst in Dorpshuis De Schakel. Aansluitend om 19.45 uur is er een stille tocht naar het herdenkingsmonument aan de Dorpsstraat. Muziekvereniging De Bergklanken speelt 'The last post'. Om 20.00 uur worden twee minuten stilte in acht genomen. Hierna klinkt het Wilhelmus, en vindt de kranslegging plaats. Raadslid Jaap Wiechers is hierbij, namens de gemeente, aanwezig.

 

Herdenkingsbijeenkomst in de Wijk

Om 19.30 uur vindt een herdenkingsbijeenkomst plaats in de Wijk. Belangstellenden verzamelen zich voor de molen van de Wijk. Van hieruit is er een tocht naar de begraafplaats. Om 19.59 uur volgt het 'Taptoesignaal'. Om 20.00 uur wordt twee minuten stilte in acht genomen. Aansluitend spelen de muzikanten van Apollo het Wilhelmus. Hierna volgen kransleggingen bij het graf van piloot Latham, bij het graf van verzetsheld Fernim, verzetsheld Hazelaar en verzetsheld Donker. Tevens is er gelegenheid tot het leggen van bloemen. Raadslid Gerrie Hempen is hierbij, namens de gemeente, aanwezig.

 

Herdenkingsbijeenkomst in Ruinen

In Ruinen luiden om 19.30 uur de kerkklokken. Daarna wordt een 'stille tocht' gehouden naar de herdenkingsmonumenten voor de Mariakerk. De stille tocht start om 19.50 uur, de aankomst bij de Mariakerk is om 19.58 uur. Wie mee wil lopen, wordt verzocht zich te verzamelen bij de pomp, hoek Westerstraat-Stoffersweg. Om 19.59 uur volgt het 'Taptoesignaal' en aansluitend wordt twee minuten stilte in acht genomen. Muziekvereniging Crescendo speelt vervolgens het Wilhelmus. Hierna is er gelegenheid tot het leggen van bloemen en het monument van de heer Roelfsema en het Joods Monument te bezoeken. Wethouder Jan van 't Zand is hierbij aanwezig.

 

Herdenkingsbijeenkomst in Zuidwolde

De herdenkingsbijeenkomst in Zuidwolde start om 19.30 uur met een optreden bij de Olthof. Daarna start vanaf het Kerkplein om 19.45 uur een stille tocht naar het monument voor het gemeentehuis. Om 19.59 uur volgt het 'Taptoesignaal'. Om 20.00 uur wordt twee minuten stilte in acht genomen. Aansluitend spelen de muzikanten van De Woudklank het Wilhelmus. Na het Wilhelmus volgen de kransleggingen en is er gelegenheid tot het leggen van bloemen. Burgemeester Roger de Groot is hierbij aanwezig.

 

Herdenkingsbijeenkomst in Alteveer/Kerkenveld

Ook in Alteveer/Kerkenveld zal er op 4 mei een herdenkingsbijeenkomst plaatsvinden. De herdenkingsbijeenkomst start om 19.30 uur in Dorpshuis De Alke in Alteveer. Om 19.40 uur vertrekt de stoet naar het monument naast de Dorpskerk. Om 19.58 uur zal de Last Post ten gehore worden gebracht, waarnaar twee minuten stilte in acht genomen worden. Daarna wordt het Wilhelmus gezongen. Aansluitend bestaat de mogelijkheid voor het leggen van bloemen. Wethouder Jan ten Kate is hierbij aanwezig.

Hoe bescherm jij je tegen de zon deze zomer?

Gemaakt: Donderdag, 10 mei 2018 18:00

Het aantal mensen met huidkanker neemt fors toe. Zonnebrandcrème smeren is belangrijk om je te beschermen tegen de zon. Maar waar je op moet letten?

 

Spray, lotion of toch een crème?

​Zonnebrandmiddelen zijn er in heel veel soorten en maten. Welke je kiest hangt af van je persoonlijke voorkeur, van wat je fijn vindt of lekker vindt ruiken. Per merk kan de substantie verschillen: een spray, lotion en crème bieden een even goede bescherming. In lotions en gels zit meer water, waardoor ze makkelijker uit te smeren zijn. Crèmes bevatten meer vetten die uitdroging van de huid beter kunnen voorkomen. Een bijkomend voordeel van een crème is dat het niet bevriest: dat is belangrijk voor wintersporters.


Waar moet je op letten als je een zonnebrand koopt?

Bij het kopen van zonnecrème is het belangrijk dat je de juiste beschermingsfactor kiest voor je huidtype. De beschermingsfactor wordt aangeduid met Sun Protection Factor (SPF) op de verpakking. De keuze van de beschermingsfactor hangt samen met je huidtype. Welk huidtype je ook hebt, gebruik minimaal factor 30.


Welke zonnebrand kies je voor kinderen?

We raden niet specifiek kinderzonnebrand aan. Als ouder wil je het beste voor je kindje. Bekijk zelf welke producten jij fijn vindt en hoe je kindje reageert op het product. Gebruik zeker minstens factor 30 of 50 en houd baby's uit de zon.


Er zijn zonnebrandproducten die speciaal ontwikkeld zijn voor kinderen. Vaak hebben deze producten minder toegevoegde stoffen zoals parfum. Dat is fijn, want een kinderhuid is een stuk dunner dan die van een volwassene. De kinderhuid is hierdoor extra kwetsbaar voor de zon, maar ook voor irritaties. Wist je dat een aantal fabrikanten van zonnebrandcrèmes zich inzetten voor KWF? Zij maken speciale zonnebrand voor kinderen en baby's. Dit zijn Ladival, Naief en Solat baby ( eigen merk van Kruidvat).


Zijn zonnebrandcrèmes veilig?

Elk jaar komt de vraag boven of zonnebrandcrème veilig is. Sommige berichtgeving stelt dat uv-filters en andere stoffen in zonnebrandcrèmes hormoon-verstorend en kankerverwekkend zouden zijn. Dit is niet waar. Zonnebrandcrèmes kun je veilig gebruiken. Zonnebrand en andere cosmetica zijn onderworpen aan strenge veiligheidseisen. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat er stoffen in zonnebrandcrèmes zitten die invloed hebben op de hormoonprocessen in ons lichaam. Hormoon-verstorende stoffen mogen volgens de Europese wetgeving niet of slechts in beperkte mate worden toegepast in cosmetica. Het gaat dan om zulke kleine hoeveelheden dat de schadelijke gevolgen verwaarloosbaar zijn. Diezelfde wetgeving schrijft ook voor dat het gebruik van kankerverwekkende stoffen in cosmetica verboden zijn.

 

Mocht je je toch zorgen maken over de veiligheid van zonnebrand, dan kun je ook kiezen voor een variant zonnebrandcrème die deze stoffen niet bevat.

 

Hoelang houdbaar?

Na opening is zonnebrandcrème tot 12 maanden na opening nog te gebruiken. Dit staat op de verpakking aangegeven met een geopend potje met een getal en de letter M (maand). Bewaar je zonnebrand wel op de juiste manier om de werking te behouden. Nadat de verpakking open is geweest of met hoge temperaturen in aanraking is geweest, kan de factor die op de verpakking staat teruglopen naar een lagere beschermingsfactor (SPF). Het middel geeft dan niet altijd meer de volledige bescherming. Bewaar zonnebrand daarom niet te lang.

 

Bescherm je dagelijks
Huidkanker komt het meest voor in het gezicht en dat is geen toeval. Ons gezicht wordt het meest blootgesteld aan de zon. Het is dus belangrijk om je huid dagelijks te beschermen, ook in de winter.

 

Je kunt een dagcrème met een beschermingsfactor. SPF15 zit tegenwoordig in allerlei dagcrèmes. Een lagere factor is niet afdoende. Wel moet je erop letten dat als je altijd een factor op hebt én je dag in, dag uit binnen zit, je minder vitamine D aanmaakt - al is het om vitamine D aan te maken een kwartiertje per dag met je gezicht en handen in de zon overigens al voldoende, afhankelijk van je huidtype.

 

Ook mannen moeten zich dagelijks beschermen. Ben je kaal, zet dan een pet op, is het advies van Kukutsch. Nog een laatste punt, ter overtuiging: zonnebrandcrème is de beste anti-rimpelcrème die er is. Zoals Kukutsch het zegt: 'Smeer je goed in, dan hoef je niet te botoxen later!'

Jagers en boeren redden 281 reekalfjes voor het maaien

Gemaakt: Donderdag, 14 juni 2018 21:44

NEDERLAND - Jagers en boeren redden in 2017 281 reekalfjes van de maaimachine. Dit blijkt uit een inventarisatie die de Jagersvereniging onder haar leden heeft gehouden. De periode dat de reegeiten hun jongen werpen in het lange gras valt vaak samen met het maaien van de weilanden. Een goede samenwerking tussen boeren en jagers is hierbij cruciaal. Een kwart van de jagers overweegt een drone aan te schaffen om het zoeken van reekalveren eenvoudiger te maken. 

 

Diersoorten 

Naast reekalfjes worden ook andere jonge dieren en nesten gevonden. 40% van de respondenten vond nesten of kuikens van akker- en weidevogels, 82% vond jonge hazen en 29% geeft aan ook andere diersoorten gevonden te hebben. Ook deze nesten en dieren werden door de jagers apart gehouden tijdens het maaien. 

 

Jagers doorzochten 3.275 hectare. Dit komt neer op gemiddeld 43 hectare per respondent. Uit dezelfde inventarisatie blijkt dat respondenten hier ruim 900 uur in hebben geïnvesteerd. 

 

Boer heeft sleutelrol 

Jagers pachten een jachtveld voor een langere periode. Dit maakt dat zij zich verantwoordelijk voelen voor de soorten die er leven. Ook is er goed contact met de boeren die hier gronden in eigendom hebben en bewerken. Dat komt goed van pas bij het voorkomen dat dieren in de maaimachine terecht komen. De boer laat de jager weten wanneer hij welk weiland gaat maaien. De jager mobiliseert vervolgens de zoekers en zoekt voor het maaien het land af. De jonge dieren en nesten worden gespaard of worden tijdelijk naar veiliger oorden gebracht. Als de werkzaamheden op het land zijn afgerond, worden de dieren teruggezet, waarna het moederdier zich weer over de jongen ontfermt. In sommige gevallen wordt besloten het maaien uit te stellen, of worden delen van het perceel later gemaaid. 

 

Team Agro NL, het samenwerkingsverband van Nederlandse boeren en tuinders, is blij met deze manier van werken: ‘Wij juichen deze samenwerking tussen jagers en boeren van harte toe. Ook hier zie je weer dat je door samenwerking en krachtenbundeling veel meer kunt bereiken dan wanneer ieder voor zich werkt ’, zegt het Nederlandse collectief van boeren en tuinders. ‘Samenwerking met de Jagersvereniging is dan ook een logische stap’, aldus Team Agro NL. 

 

Kwart overweegt aanschaf drone 

Steeds vaker wordt een drone met een speciale warmtebeeldkijker ingezet om de velden te doorzoeken. De drone vliegt op beperkte hoogte boven het veld, waarbij via een app op een beeldscherm gelijktijdig bekeken kan worden wat de drone detecteert. De warmtebeeldkijker laat de levende objecten oplichten. Daarmee kan men niet alleen sneller zoeken maar is de kans ook groter dat men meer reekalveren vindt. Uit de inventarisatie blijkt dat in 2017 7 van de 66 respondenten een drone gebruikten. 18 jagers overwegen een drone aan te schaffen voor toekomstige zoekacties. Het gebruik van drones om dieren te zoeken voor het maaien van weilanden is de laatste jaren sterk toegenomen. Een ontwikkeling waar jagers, boeren en niet in de laatste plaats het dierenwelzijn in het Nederlandse landschap bij gebaat zijn. 

 

Inventarisatie 

In de zomer van 2017 heeft de Jagersvereniging haar leden gevraagd naar het resultaat van de zoekacties. Hier hebben 66 jagers op gereageerd. 

 

Bron: Jagersvereniging

 

Je woning duurzaam maken: 5 tips

Gemaakt: Donderdag, 12 juli 2018 19:25

Duurzaam wonen is een thema waar steeds meer aandacht voor is. We willen allemaal een stapje extra zetten om milieuvriendelijker bezig te zijn en de wereld goed na te laten voor de generaties die na ons komen. En dat begint bij jezelf! Door bijvoorbeeld al kleine veranderingen door te voeren in je woning, kun je al voor een flinke energiebesparing zorgen. We geven je graag een aantal tips om je woning duurzamer te maken.

 

 1. Geen energie verspillen. Dit lijkt een inkoppertje, maar ga eens voor jezelf na waar je allemaal energie mee kunt besparen. Hoe vaak brandt er ergens een lamp voor niets? Hoe vaak zit je wastrommel niet helemaal vol? Wanneer zou je de verwarming wat lager kunnen zetten? Gebruik je al ledlampen? Het is allemaal een kleine moeite, maar zorgt al voor een groot verschil.
 2. Groene leverancier. Je verwarming is uiteraard onmisbaar, zeker in de winter. Maar door voor een groene leverancier met groene stroom te kiezen en een slimme en modulaire thermostaat die je inzicht geeft in je verbruik, is de eerste stap naar duurzamer wonen gezet.
 3. Duurzaam verbouwen. Na verloop van jaren krijgen we er allemaal mee te maken. Bepaalde onderdelen van je woning zijn eigenlijk aan vervanging toe. Ook dat kan duurzaam! Een kunststof dakkapel is nagenoeg onderhoudsvrij en door bijvoorbeeld kunststof kozijnen te plaatsen als je houten kozijnen aan vervanging of een schilderbeurt toe zijn, maak je milieuvriendelijke én gebruiksvriendelijke keuzes.
 4. Energiebesparende maatregelen. Ook wat betreft de apparaten die je in huis gebruikt, kan het waarschijnlijk duurzamer. Een hybride warmtepomp in plaats van een cv-ketel verlaagt je energie- en gasverbruik drastisch, zonnepanelen zorgen ervoor dat je minder energie af hoeft te nemen en wat dacht je van de energie die je verliest door slechte isolatie?
 5. Afval scheiden. Ook dit lijkt een open deur, maar vaak is hier ook nog wel winst te behalen. Door afval op de juiste manier te scheiden, kan er meer gerecycled worden. En kijk ook eens naar de producten die je in huis hebt, producten met het Cradle to Cradle logo kunnen bijvoorbeeld na het gebruik ook hergebruikt worden.

 

Kijk als je iets nieuws gaat kopen in ieder geval altijd naar de mogelijkheid om dat verantwoord te doen. Kies voor eerlijke producten die ecologisch verantwoord geproduceerd zijn of van natuurlijke producten gemaakt zijn en kies voor leveranciers die het milieu net zo belangrijk vinden als dat jij dat vindt, zoals familiebedrijf Jansma Burdaard. Deze leverancier heeft al vele kunststof kozijnen geplaatst in Drenthe en omstreken. Een duurzaam MVO-bedrijf met eerlijke prijzen en montage in eigen beheer.

 

We hopen dat je met bovenstaande tips nieuwe inspiratie hebt gekregen om nog duurzamer te wonen!

 

 

Mogelijke productiefout in reisdocumenten

Gemaakt: Vrijdag, 13 juli 2018 02:16

NEDERLAND - De afgelopen periode zijn reisdocumenten uitgegeven waarvan een klein deel een productiefout had. In die gevallen kan een van de elektronische echtheidskenmerken niet werken. Die kans bestaat voor paspoorten of identiteitskaarten die geproduceerd zijn in de periode april tot en met juni van dit jaar. Het lijkt om ongeveer 1% van de reisdocumenten uit die periode te gaan. Als iemand zo'n paspoort of identiteitsbewijs heeft, kan hij daar wel gewoon mee op reis.

 

Brief Rijksdienst voor Identiteitsgegevens

Als in uw paspoort of reisbewijs de mogelijke fout zit, krijgt u binnenkort een brief van de Rijksdienst voor Identiteits­gegevens over wat u moet doen. Als blijkt dat u een reisdocument heeft met een fout, dan kunt u langskomen bij de gemeente. Uw paspoort of identiteitsbewijs wordt dan gratis vervangen.

 

Er is een speciaal ontwikkelde app BZK-ID zelf om zelf een controle uit te voeren of het reisdocument de fout bevat. Kan iemand deze controle niet doen? Of is een fout ontdekt bij de controle met de app? Dan kan hij of zij contact opnemen met de gemeente.

 

Enkele feiten

 • Bij sommige documenten werkt een van de controlemechanismen niet. Dit mechanisme geeft extra zekerheid of het document echt is.
 • De document met het productiefout kan nog steeds gebruikt worden om te reizen. Iedereen kan met een gerust hart op reis gaan.
 • Het lijkt erop dat het probleem zich heeft voorgedaan in zeven weken, in de maanden april 2018 tot en met juni 2018.
 • Uit een steekproef lijkt het probleem te gaan om bijna 1 procent van de in die weken geproduceerde documenten. Dit zou dan landelijk gaan om ongeveer 5000 documenten.
 • De documenten met dit probleem kunnen niet worden gebruikt om het veiligheidsniveau van een DigiD-account te verhogen naar substantieel. Er treedt dan een foutmelding op.
 • Het is niet volledig uit te sluiten dat burgers bij controle van het reisdocument hinder ondervinden. Bijvoorbeeld doordat op een luchthaven een elektronische gate niet opent en een grenswachter de controle dan moet overnemen. Dat kan extra tijd kosten.

Zwembad Actie Drenthe; Zondag 12 augustus

Gemaakt: Zaterdag, 11 augustus 2018 14:23

DRENTHE - Zondag blijft het vrijwel droog en is het nog zomers warm (aldus 704 teletekst). Vandaar dat wij een aantal zwembad actie's hebben morgen in Drenthe!

 

Wie morgen gratis naar het zwembad wil in Gieten..we hebben 2 kaarten voor Zwanemeer Gieten inclusief een ijsje! Voor 1 gezin 4 kaarten voor de Paasbergen in Dwingeloo. En een super actie van Zwembad De Zwaoi in Valthermond...morgen 4 naar binnen 2 betalen!!! En een super leukekinderactie in het Bosbad Noord-Sleen. Zet je kind op de foto van de glijbaan morgen. De leukste foto krijgt een kinderdiner!

 

Wil je graag mee doen? Mail even naar info@natuurlijknoorden.nl