Laatste alarmering:
Datum 13|01 Tijd 15:32:43 (inci-01) Nacontrole N365 - Beumeesweg Alteveer Gr 012431 012731 Prio Middel Eenheid | Techniek Brandweer Vlagtwedde Groningen
donderdag 17 januari 2019

MAANDAG 19|03

Bruggenbouwer Carolien Slager strijdt tegen laaggeletterdheid

Carolien Slager is samen met haar organisatie De Kraamvogel gestart met cursussen om laaggeletterdheid te signaleren

DE WOLDEN - Laaggeletterden beheersen de taal onvoldoende om zich zelfstandig te kunnen redden in de maatschappij. Dit heeft een enorme impact op hun leven en zelfredzaamheid. Om dit probleem aan te pakken zijn verschillende initiatieven opgezet.

 

Deze initiatieven helpen om laaggeletterden te vinden en ze te stimuleren om er iets aan te doen. Een voorbeeld van een initiatief is van Carolien Slager, manager Geboortezorg bij De Kraamvogel. Zij is dit jaar uitgeroepen tot één van de drie TaalHelden, ze ontving de prijs voor bruggenbouwer uit handen van H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden. Een bruggenbouwer is iemand die door bijzondere inzet een geletterde samenleving dichterbij brengt.

 

Carolien Slager is samen met haar organisatie De Kraamvogel gestart met cursussen om laaggeletterdheid te signaleren. "Dit komt bij een gezin heel dichtbij en sneller ter sprake. Het is een mooie brug om te signaleren en te stimuleren. Verhalen vertellen aan kinderen en taal is belangrijk," aldus Carolien Slager.

 

Laaggeletterden

In Nederland zijn ongeveer 2,5 miljoen volwassenen die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Daarnaast worden er in Nederland brieven en mails op hoog niveau geschreven. Carolien Slager: "Als iemand de taal moeilijk begrijpt en het niet kan lezen, legt iemand de brief of mail al snel weg. Het is belangrijk dat mensen zich kunnen redden in de maatschappij. Onze wereld zit geletterd in elkaar."

 

De Kraamvogel

Door de samenwerking tussen De Kraamvogel en Stichting Lezen en Schrijven kan de doelgroep eerder in kaart worden gebracht. De doelgroep bestaat uit ouders van 18 tot 35 jaar met kinderen tussen de 0-4 jaar. Kraamverzorgenden worden geschoold en leren tijdens deze scholing verschillende trucjes om laaggeletterdheid te signaleren en bespreekbaar te maken. Wanneer iemand ermee aan de slag wil, verwijzen de kraamverzorgenden diegene door naar het Taalhuis. "Kinderen worden minder vaak voorgelezen blijkt uit onderzoek. Taal moet je onderhouden, anders verwatert het," vertelt Carolien Slager, "Kraamverzorgenden maken notities en dit moeten de ouders ook bijhouden. Een moeder van een pasgeboren baby begreep niet goed wat er stond, maar durfde hier niets van te zeggen. De kraamverzorgende heeft het bespreekbaar gemaakt en zei dat de vrouw niet de enige was. Op deze manier heeft ze de vrouw geholpen en daarbij ook meteen haar gezin."

 

Goede start

Sinds kort is Carolien projectlid van 'Goede start'. Het project Goede Start is een samenwerking tussen gemeente Hoogeveen, Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), verloskundigen, kraamverzorgenden en de moeder- en kind zorg van Bethesda. Het doel van Goede Start is om de signaleringsfunctie op een hoger niveau te krijgen. Uit cijfers blijkt dat laaggeletterdheid nog steeds niet goed gesignaleerd wordt.

 

Taalheldenprijzen

Carolien Slager heeft met haar strijd tegen laaggeletterdheid de prijs voor bruggenbouwer gewonnen. Door haar inzet kan al vanaf het prilste begin worden voorkomen dat kinderen op latere leeftijd laaggeletterd worden. "Het is een enorme waardering. Het voelt als een ambassadeursfunctie. Er is in Nederland al zoveel bedacht, het zou zonde zijn als we opnieuw het wiel uitvinden. Daarom is het goed dat we met elkaar samenwerken op hoog niveau. Het voelt als een missie om hier mee door te gaan," aldus Carolien Slager. "Het onderwerp staat meer op de kaart." De provincie Drenthe heeft dit jaar twee van de drie taalheldenprijzen mee naar huis gekregen. De andere TaalHeld is Anne Agema uit Eelde, zij won in de categorie taalbegeleider.

Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie